fbpx
Czytasz właśnie
Naleśniki podstawowe

Naleśniki podstawowe

  • łatwe do zapamiętania proporcje
  • delikatne, z małą liczbą jajek w cieście
  • doskonałe jako baza do nauki
Naleśniki

Naleśniki podstawowe to smaczne śniadanie, deser lub kolacja, a czasem również danie obiadowe. Przygotowane z odpowiedniego ciasta naleśnikowego, będą cienkie, delikatnie zrumienione, z zawartością niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki niezliczonej możliwości kombinacji dodatków, są potrawą umożliwiającą eksperymenty w kuchni. Często jest to jedna z pierwszych potraw w repertuarze początkujących miłośników gotowania. Podane z naturalną, bitą śmietaną i owocami, polane polewą czekoladową, kuszą pięknymi kolorami, aromatem i wspaniałym smakiem. Zobaczcie przepis podstawowy na naleśniki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na naleśniki

Można przygotować je na słodko lub wytrawnie, z dodatkiem różnego rodzaju mąki. Również jako krokiety! Sprawdzi się w nich mąka zarówno pszenna, jak i gryczana, a także kukurydziana. Różnią się pod względem elastyczności i grubości ciasta oraz, oczywiście, zawartości dodatkowych składników.

Naleśniki z bananem i nutellą

Naleśniki

Przepis na naleśniki czyli podstawowa receptura jak zrobić naleśniki krok po kroku. Według podanych proporcji można usmażyć eleganckie, cienkie naleśniki na słodko lub wytrawnie.
5 z 6 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Europejska, Polska
Przepis na: naleśniki
Liczba porcji: 12 sztuk o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 115kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1¼-1½ szklanki mąki (najpierw dosypuję mniej i w razie potrzeby stopniowo dodaję więcej w trakcie mieszania ciasta)
  • 2 jajka (duże, rozmiar L)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy wymieszanym z 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii)
  • 1 łyżka oleju
  • masło klarowane (lub inny tłuszcz do smażenia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Makagigi

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
Przydatne poradniki:
  1. Naleśniki bezglutenowe – zwykłą mąkę pszenną zastępujemy mąką bezglutenową
  2. Naleśniki bez mleka – mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
  4. Bita śmietana – przepis

Na naleśniki możemy nałożyć dowolną kompozycję owoców, którą najbardziej lubimy. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji dodatków:
    • klasyczna, czyli tylko cukier lub cukier puder
    • z polewą czekoladową lub owocową
    • z bitą śmietaną
    • z owocami, np. ananasem, truskawkami, brzoskwiniami, bananem, jagodami, borówką amerykańską, jabłkami
    • naleśniki z dżemem, np. wiśniowym, truskawkowym, jagodowym, jabłkowym
    • z bananem i masłem czekoladowym
    • naleśniki z serem
    • różne, pomieszane warianty powyższych 🙂

Jak zrobić

  • Wodę i mleko wlewam do miski, dodaję pozostałe składniki. Ubijam ręczną trzepaczką, mikserem lub miksuję w blenderze, aby wszystko się połączyło.
    Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, ale jednocześnie być na tyle gęste, żeby bez problemu ściąć się na patelni.
    Można odstawić je na 15 minut, żeby odpoczęło, potem wymieszać znowu przed nalaniem na patelnię i dopiero wtedy smażyć.
  • Rozgrzewam teflonową lub ceramiczną patelnię delikatnie posmarowaną olejem lub masłem klarowanym. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej pierwszy naleśnik się nie uda.
    Wlewam na środek ciasto w takiej ilości, żeby średnica koła utworzonego ciasta była mniej więcej połową średnicy patelni. Przechylam patelnię tak, aby rozprowadzić ciasto równomiernie po całym dnie.
  • Smażę na średnim ogniu aż z wierzchu ciasto będzie całkowicie ścięte, a spód lekko zrumieniony. Obracam łopatką lub przerzucam w powietrzu.
    Dosmażam drugą stronę, a następnie odkładam na talerz, gdzie pomocnik nakłada dżemy, owoce, bitą śmietanę, polewy, syrop klonowy, cukier puder, cukier…

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 24 cm) | Kalorie: 115kcal (6%) | Carbohydrates: 11g (4%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sód: 30mg (1%) | Potas: 61mg (2%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 114IU (2%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 1µg (1%) | Wapń: 33mg (3%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 7mg (2%) | Phosphorus: 61mg (6%) | Selenium: 10µg (14%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Osobiście najbardziej lubię crepes. Wychodzą najcieńsze i najdelikatniejsze, jednak swoją naleśnikową przygodę zaczynałam z inną recepturą. Powyższy przepis oczywiście na zawsze będzie dla mnie podstawą.

Ciekawa jestem, które dodatki wybraliście i jak udały się Wasze naleśniczki. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z czym najlepsze!

177 komentarzy
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom