Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia – powtarza moja babcia. Ma rację, pod warunkiem, że wieczorem nie zjadło się za dużo na kolację :). Kiedy jeszcze nie pracowałam we własnym, domowym biurze, nigdy nie wychodziłam z domu bez śniadania. Kanapki, płatki z mlekiem albo jogurtem, muesli albo owsianka – zawsze udawało mi się znaleźć czas na zjedzenie czegoś konkretnego. Sobotnie i niedzielne śniadania uwielbiam celebrować – wyniosłam ten zwyczaj z rodzinnego domu i nie potrafię rozpocząć sobotniego czy niedzielnego poranku bez jajecznicy lub sałatki z pomidorów w towarzystwie świeżej bagietki, pajdy chleba lub tostów, albo bez naleśników. Tak, naleśniki z serem to także jedno z moich ulubionych, pożywnych śniadań.

Najważniejszy jest ser do naleśników: obowiązkowo klasyczny, grudkowaty twaróg, zmielony w maszynce o cienkich oczkach, kremowy. Można dodać do niego ziarna wydrążone z laski wanilii lub cynamon albo domowy cukier waniliowy, ale klasycznym składnikiem, który zawsze dodawały do niego moja mama i babcia, jest surowe żółtko z wyparzonego wcześniej jajka. To właśnie dzięki niemu naleśniki z serem zachwycą nadzieniem o pięknym, żółtym kolorze.

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

 

Naleśniki z serem – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1,5 – 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Nadzienie z białego sera:
  • 500 g twarogu (zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 2 żółtka (z wyparzonego jajka; opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki śmietany (opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy)
  • 8 łyżek cukru lub cukru waniliowego
  • miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cynamonu

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak zrobić ser do naleśników
  4. Jak zrobić masło klarowane
  5. Jak zrobić cukier waniliowy
  6. Jak wyparzyć jajko

Wykonanie:

Krok 1. Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce.

Krok 2. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki na niezbyt gęste ciasto.

Krok 3. Smażymy naleśniki na patelni z obu stron, na niezbyt dużej ilości oleju.

Krok 4. Na połowie każdego naleśnika nakładamy po kilka łyżek nadzienia i składamy „na cztery”.

Naleśniki można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, konfiturą lub frużeliną albo kwaśną śmietaną.

 

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem