Kolorowe pisanki są piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do wielkanocnego śniadania. Pisanki malowane woskiem lub pisanki skrobane potrzebują tła w jednolitym kolorze, które, zgodnie z tradycją, najlepiej uzyskać korzystając z naturalnych barwników.

Istnieje kilkadziesiąt naturalnych metod barwienia pisanek, dzięki którym można uzyskać wiele różnorodnych barw. Bazują na owocach, warzywach, zbożach. Dziś zaprezentuję cztery najprostsze, naturalne barwniki do jajek, wykorzystujące składniki łatwo dostępne w sklepie spożywczym, hipermarkecie czy na targowisku.

Do barwienia używamy jajek surowych lub ugotowanych – w zależności od danego barwnika. Najlepiej gdy będą to jajka śnieżnobiałe, zwłaszcza w przypadku chęci uzyskania koloru żółtego lub różowego. W przypadku zdobienia woskiem malujemy nim jajka jeszcze przed barwieniem. Po barwieniu i wystudzeniu oraz wysuszeniu pisanki można delikatnie natrzeć ściereczką posmarowaną masłem – będą pięknie błyszczeć i uzyskają jeszcze głębszą barwę.

Naturalnie barwione pisanki wielkanocne

Naturalnie barwione pisanki wielkanocne

Naturalne barwniki do jajek
Kolor Barwnik
niebieski czerwona kapusta
żółty kurkuma
brązowy, brunatny liście cebuli
różowy burak

 

Jak zabarwić jajka na niebiesko czerwoną kapustą

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. 1/2 główki czerwonej kapusty gotujemy w 1 l wody przez 30 minut. Przelewamy przez sitko do miski, liście możemy wykorzystać np. do sałatki albo bigosu.
  3. Do gorącej wody z kapusty dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki białego octu spirytusowego.
  4. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia niebieskiego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez całą noc).

Jak zabarwić jajka na żółto kurkumą

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Do miski wlewamy 1,5 litra wrzątku, dosypujemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i dolewamy 3 łyżki białego octu spirytusowego.
  3. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez ok. 2 godziny).

Jak zabarwić jajka na brązowo liśćmi cebuli

  1. Liście zewnętrzne cebuli dość gęsto ułożone w 1-litrowym naczyniu przekładamy do większego garnka i zalewamy 1 litrem wody.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy liście, do zabarwionej wody dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki białego octu spirytusowego.
  3. Wkładamy surowe, wyczyszczone wacikiem nasączonym w occie jajka i gotujemy przez 15-25 minut, aż do uzyskania pożądanego odcienia brązu.

Alternatywną metodą zdobienia jajek z wykorzystaniem cebuli jest wzór marmurkowy.

Jak zabarwić jajka na różowo burakami

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki białego octu spirytusowego.
  4. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia różowego (najlepiej prezentują się jajka jasnoróżowe).
Naturalne barwniki do pisanek

Naturalnie barwione jajka

 

tagged in pisanki