Jeśli znacie i lubicie pleśniaka czyli ciasto kruche z owocami (najczęściej śliwkami lub porzeczkami) i bezą, z pewnością posmakuje Wam prawdziwa pychotka, zwana też Panią Walewską, według przepisu od mojej przyszłej teściowej. Pani Walewska to kruchy placek przygotowany na dużej ilości żółtek, którego kruchość wspomaga dodatek proszku do pieczenia. Charakterystyczne dla kawałka ukrojonego ciasta są dwa ciemne paski dżemu z czarnej porzeczki (który ewentualnie można zastąpić innym, o głębokiej, fioletowej barwie), krucha beza w środku i na wierzchu oraz krem przygotowany z masła utartego z budyniem, którym przekłada się też np. karpatkę.

Ciasto Pani Walewska, choć wielowarstwowe, nie jest bardzo trudne do przygotowania, a czas pieczenia można znacznie skrócić, piekąc na dużej blaszce jeden placek posmarowany dżemem, masą z białek na bezę i posypany orzechami lub płatkami migdałowymi, następnie przekrawając go po wystudzeniu na dwie części i przekładając kremem maślano-budyniowym.

Pani Walewska – przepis na ciasto pychotka


Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Składniki:

Spód:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli

Krem maślano-budyniowy:

  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek (ok. 400 g) dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g płatków migdałowych

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Jak zrobić cukier waniliowy
  5. Piana z białek - jak ubić

 

Wykonanie:

 

Krok 1. Składniki na spód zagniatamy w kulę ciasta.

Krok 2. Rozwałkowujemy ciasto na standardowej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3. Smarujemy ciasto dżemem porzeczkowym.

Krok 4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Krok 5. Do piany z białek stopniowo dosypujemy cukier i cały czas ubijamy tak, żeby dokładnie się rozpuścił.

Krok 6. Masę z białek na bezę wykładamy na dżem porzeczkowy i posypujemy płatkami migdałów.

Krok 7. Pieczemy ciasto w temperaturze 170-180 °C przez ok. 30-40 minut, z włączonym termoobiegiem, na najniższej półce (beza powinna się osuszyć i stwardnieć, ale nie wolno jej przypalić). Po upieczeniu całkowicie studzimy.

Krok 8. Mąki i cukry na krem rozrabiamy w niewielkiej ilości mleka.

Krok 9. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i dodajemy masę cukrowo-mączną.

Krok 10. Ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.

Krok 11. Kiedy ciasto i budyń są już całkowicie zimne, przygotowujemy krem. Ucieramy mikserem masło na puch i cały czas trzymając mikser na najniższych obrotach, dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu.

Krok 12. Ciasto z bezą przekrawamy na pół, przekładamy kremem maślano-budyniowym i studzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.

 

Ciasto Pani Walewska - Pychotka

Ciasto Pani Walewska – Pychotka