fbpx
Czytasz właśnie
Papryka z risotto

Papryka z risotto

Papryka z risotto

Nie spodziewałam się, że papryka upieczona w piekarniku ma smak tak bardzo różny od tej surowej lub przysmażanej na oliwie! Słodki smak, miękkość i ta pachnąca, lekko przypalona skórka… Łatwość przyrządzenia faszerowanej papryki i mnogość sposobów na  nadzienie może zainspirować do przyrządzenia wielu różnorodnych wariacji tego jakże prostego dania. Ja sięgnęłam do moich ulubionych, włoskich klimatów i… oto papryka z risotto ugotowanym na białym winie.

Zobacz też: Inne przepisy na smaczny obiad

Spróbujcie tego pysznego i prostego dania. Zaskoczy Was smak pieczonej papryki, jeśli wcześniej nie mieliście okazji jej spróbować. Smakuje zupełnie inaczej niż ta podsmażana na patelni, bo podczas pieczenia nabiera cudownej miękkości i słodyczy. Możecie dla kontrastu dodać do nadzienia sok z cytryny lub pomarańczy, jeśli wolicie wyraziste smaki, bo moja papryka z risotto jest raczej łagodna, delikatna. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu.

Spróbujcie zamienić ryż kaszą, np. gryczaną (niepaloną) lub pęczak, a może jaglaną lub kuskusem? Będzie równie smacznie!

Zobacz też
Tarta ze szpinakiem

Papryka z risotto

Papryka z risotto

Papryka z risotto czyli pomysł jak wykorzystać resztki z obiadu z poprzedniego dnia. Można zapiec risotto w czerwonej papryce
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: papryka z risotto
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 czerwone papryki (duże, dojrzałe)
  • 1 szklanka włoskiego ryżu do risotto (o krótkich, grubych ziarnach -> arborio)
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 cebula (średniej wielkości; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • tarty parmezan

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Paprykę myję i okrężnym ruchem noża wycinam gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić całości. Oczyszczam zielony strąk z nasion i zostawiam go do późniejszego przykrycia nadzienia.
  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie, następnie dokładam suchy ryż i cały czas mieszając czekam, aż stanie się przezroczysty.
  • Zalewam czerwonym winem i gotuję na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem.
  • Gdy całe wino wsiąknie w ryż, zalewam go wywarem warzywnym (powoli, chochla po chochli, czekając aż stopniowo będzie odparowywać) i zostawiam pod przykryciem na ok. 20 minut, aż ryż całkowicie zmięknie.
  • Od czasu do czasu, w trakcie gotowania, można zamieszać ryż.
  • Gdy ryż zmięknie, a wywar odparuje, rozprowadzam masło, mieszam i dosypuję tarty parmezan.
  • Risottem nadziewam papryki, ugniatając ryż za pomocą np. łyżeczki do herbaty.
  • Przykrywam zielonymi strąkami i piekę papryki w piekarniku nagrzanym do 200 °C aż do momentu, gdy zacznie z nich odchodzić skórka.
  • Można podawać jako samodzielne danie lub np. z podsmażanymi na oliwie, przyprawionymi paskami kurczaka i sałatką.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis jest moją propozycją w akcji kulinarnej „Uczymy gotować Kasię Cichopek„.

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom