Pin It

Pascha wielkanocna, mój ulubiony, wielkanocny deser. W mojej rodzinie nie było tradycji jej przygotowywania i na stole wielkanocnym z reguły pojawiały się serniki. Myślę, że z okazji Wielkiej Nocy można czasem z nich zrezygnować, przygotowując tradycyjną paschę lub mazurek.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Po raz pierwszy paschy wielkanocnej udało mi się spróbować kilka lat temu, kiedy razem z przyjaciółką udałyśmy się na długi weekend na Hel. W Juracie zastała nas piękna pogoda i restauracja, w której menu znalazłyśmy ten smaczny, wielkanocny deser, w dodatku własnego, domowego wyrobu. Od tamtego czasu sama przygotowuję paschę wielkanocną na święta. Dla mnie ma już lepszego, wielkanocnego deseru.

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

 

Pascha wielkanocna – przepis

Składniki:

  • 1 kg niekwaśnego, tłustego twarogu (dobrze odciśnięty)
  • 5 żółtek
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/4 l śmietanki kremówki (36%)
  • 250 g cukru
  • 1/2 laski wanilii (ewentualnie możemy ją zastąpić aromatem lub cukrem waniliowym)
  • 200 g bakalii (opcjonalnie); np. migdały, rodzynki, orzechy
  • polewa czekoladowa (do ozdobienia)
  • świeże owoce, np. truskawki (do ozdobienia)
  • bita śmietana (do ozdobienia)
Przydatne poradniki:

Wykonanie:


Krok 1. Twaróg przecieramy przez sito lub trzykrotnie mielimy w maszynce o drobnych oczkach.

Krok 2. W garnku ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy śmietankę i dalej ucieramy, aż do uzyskania konsystencji kremu.

Krok 3. Garnek z żółtkami stawiamy na ogniu i ogrzewamy prawie do zagotowania, cały czas mieszając.

Krok 4. W trakcie ogrzewania kremu z żółtek dodajemy miąższ wydrążony z laski wanilii.

Krok 5. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło, przetarty ser i ucieramy mikserem.

Krok 6. Dodajemy ulubione bakalie, dokładnie mieszamy.

Krok 7. Na dnie durszlaka (lub specjalnej dziurkowanej foremki – jeśli taką posiadamy) układamy czystą ściereczkę/serwetkę, wlewamy  masę i odciskamy.

Krok 8. Zawijamy serwetkę, mocno dociskamy z góry (możemy położyć deseczkę obciążoną np. słoikiem z miodem, dżemem itp.) i zostawiamy na noc w lodówce.

Krok 9. Na drugi dzień wykładamy paschę na talerz, ozdabiamy owocami, bitą śmietaną, polewą czekoladową i całymi bakaliami.

Jak zrobić paschę - krok po kroku

Jak zrobić paschę – krok po kroku

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc

Alternatywą dla tego przepisu jest wykonanie paschy przy użyciu mleka, z którego musimy najpierw własnoręcznie przygotować ser. Jeśli ktoś ma w okolicy krowę dającą dobre, tłuste mleko, może spróbować :). Albo zaryzykować z mlekiem z kartonika.