fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z jajek

Pasta z jajek

Pasta z jajek

Pasta z jajek do kanapek, na sobotnie śniadanie, zamiast jajecznicy. Pasta z jaj, którą polecam od czasu do czasu przygotować. Smaczna i prosta do zrobienia. Proponuję choćby i w piątek wieczorem. Wystarczy potem po prostu wyjąć ją z lodówki i zaserwować rano. Jak zrobić pastę z jajek? W podstawowej wersji wystarczy dodać do niej jajka na twardo uduszone widelcem, majonez i odrobinę drobno posiekanej cebuli lub szczypiorku. Taka prosta pasta jajeczna daje możliwości kuchennych eksperymentów!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Pasta jajeczna to także idealna część drugiego śniadania. Spróbujcie zabrać ją w pudełku do pracy lub szkoły. Można wzbogacić jej smak dodatkowymi przyprawami lub świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Dajcie koniecznie znać, co Wy do niej dorzucicie! Najlepsza jednak, moim zdaniem, jest na śniadanie lub kolację. Pożywna i przepyszna, zwłaszcza gdy do jej przygotowania wykorzystamy wiejskie jajka i samodzielnie przygotowany majonez, taki zrobiony z oleju bez posmaku goryczki. 

Zobacz też
Omlet z kozim serem i miętą

Pasta z jajek

Pasta z jajek

Najlepsza pasta z jajek do kanapek czyli pasta jajeczna z ugotowanych na twardo jajek, z dodatkiem majonezu, cebuli, szczypiorku i ziół.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Półprodukt, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasta jajeczna, pasta z jajek
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 184kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 jajek (ugotowane na twardo, wystudzone, obrane i rozgniecione widelcem)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 pęczek szczypiorku (mały; drobno pokrojony)
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii i rozmarynu (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce za pomocą widelca lub łyżki.

Wartości odżywcze

Serving: 140g | Kalorie: 184kcal (9%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 210mg (70%) | Sód: 205mg (9%) | Potas: 124mg (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 495IU (10%) | Witamina C: 4mg (5%) | Wapń: 40mg (4%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uwielbiam z pomidorem i bagietką. Ciekawa jestem czy przypadnie Wam do gustu :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, z jakimi dodatkami ją zrobiliście. Czy pasta z jajek będzie częściej gościć w Waszych jadłospisach?

39 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom