Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Uwielbiam pesto! Przez cały rok hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, której używam jako dodatku do wielu dań, a od czasu do czasu cały krzaczek przeznaczam na przygotowanie pesto z bazylii. Drobno siekam listki na deseczce, a całość ucieram w moździerzu. Dla odrobiny ekstrawagancji można dodać orzechy, zmielone lub bardzo drobno posiekane.

Pesto z reguły zjadam natychmiast po przyrządzeniu, chociaż pod przykryciem może stać w lodówce nawet przez 2 doby. Pesto bazyliowe można też zamknąć w szczelnym pudełku i zamrozić.

Krok 1. Czosnek z solą ucieramy w moździerzu na gładką masę.

Krok 2. Dodajemy drobno pokrojoną bazylię, ucieramy do gładkości, pod koniec wlewamy oliwę z oliwek.

Krok 3. Dosypujemy parmezan, ucieramy na gładką pastę. Pod koniec możemy dodać orzechy.

 

Jak zrobić pesto bazyliowe - krok po kroku

Jak zrobić pesto bazyliowe - krok po kroku

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii