Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Najbardziej lubię pesto bazyliowe, zwłaszcza z dojrzałym, delikatnie słodkim pomidorem. Nie pogardzę jednak innym, zielonym pesto, np. z bobu lub rukoli, wzbogaconym odrobiną czosnku i orzechów piniowych lub pestek z dyni. Pesto z rukoli jest bardzo łatwe do zrobienia, a do jego zmiksowania konieczny będzie blender lub moździerz w komplecie z dużą dozą cierpliwości do ucierania :).

  • 100 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 10 łyżek tartego  parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 g pestek z dyni  lub orzechów  piniowych
  • szczypta soli

Wykonanie:

 

Krok 1. Czosnek z solą ucieramy w moździerzu na pastę.

Krok 2. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

 

Pesto z rukolą

Pesto z rukolą