Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa

Może być podana zarówno na ciepło jak i na zimno, jako główne danie obiadowe, któremu towarzyszy purèe ziemniaczane lub kluski śląskie, albo starter, polana odrobiną sosu i udekorowana świeżymi ziołami.

Najprostsza pieczeń wołowa przygotowana w klasyczny sposób zyska nowy, wzbogacony smak dzięki dwóm prostym dodatkom: jabłku i suszonym śliwkom. Podduszone w sosie, który wytopił się z mięsa w trakcie pieczenia, nadadzą wołowinie ciekawego, owocowego posmaku i ładnie udekorują podane na półmisku, upieczone i pokrojone w grube plastry mięso.

Zobacz też: Więcej przepisów na wołowinę

W moim domu pieczeń wołowa pojawiała się rzadko – mama do pieczenia częściej wybierała roladę z boczku lub schab ze śliwką, ale pamiętam, że gościła czasem na stole babcinym, niekiedy nieco zbyt mocno przypieczona i niezbyt łatwa do pogryzienia dla małego dziecka, jakim wtedy byłam.

Owoce, których użyję do przygotowania sosu do pieczeni, zwolennicy wersji nieco bardziej klasycznej mogą pominąć, a zamiast nich dodać do wytopionego z mięsa tłuszczu kwaśnej, gęstej śmietany lub kremówki  (może być lekko ubita). Zasada pieczenia wołowiny, niezależnie od wybranego sosu, w obu przypadkach będzie wyglądać tak samo.

 

Pieczeń wołowa – przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Czas pieczenia: ok. 2-3 godzin

Składniki:

Do mięsa:

  • 1 kg wołowiny na pieczeń* (np. udziec wołowy)
  • kilka gałązek świeżej szałwii lub lubczyku albo rozmarynu
  • 3 łyżki masła klarowanego Horeca Select*
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Do sosu pieczeniowego:

  • sos wytopiony z mięsa w trakcie pieczenia
  • 1 szklanka bulionu lub wywaru warzywnego albo wody
  • 50 g suszonych śliwek Fine Food Bio* (pokrojone w kostkę)
  • 1 jabłko (obrane, bez ogryzka, pokrojone na ćwiartki, a następnie na plasterki)
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

* Świeża wołowina na pieczeń (udziec wołowy) oraz produkty Horeca Select i Fine Food Bio dostępne są w halach MAKRO Cash and Carry w całej Polsce

Wykonanie:

 

Krok 1. Wołowinę, która zmieniła kolor z czerwonego na brązowawy – delikatnie ściemniała, stojąc pod przykryciem w lodówce (dzięki temu będzie skruszała), nacieramy, pieprzem, czosnkiem i mieszanką utłuczonej kolendry, kminku, ziela angielskiego i listka laurowego. Można zostawić ją w przyprawach, pod przykryciem, na całą noc.

Krok 2. Obsmażamy mięso na sporym ogniu, na maśle klarowanym, na patelni, delikatnie rumieniąc.

Krok 3. Zawijamy wołowinę w rękaw do pieczenia lub folię aluminiową, wlewając do środka sos pozostały na patelni po smażeniu i podsypując mięso solą. Jeśli sosu wytopiło się niewiele, można rozrzedzić go 2 łyżkami wody lub bulionu czy wywaru warzywnego.

Do rękawa lub folii, razem z wołowiną, wkładamy też gałązki lubczyku, szałwii albo rozmarynu.

Krok 4. Układamy mięso zawinięte w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia na brytfannie (jeśli folia pęknie, sos wyleje się do brytfanny) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C (bez termoobiegu).

Krok 5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 °C i pieczemy całość jeszcze przez 1,5-2,5 godziny, w zależności od stopnia wypieczenia, który chcemy uzyskać.

W trakcie pieczenia, co 20-30 minut obracamy wołowinę w folii tak, żeby całość dobrze wypiekła się w sosach. Jeśli folia pękła i sos wypłynął, trzeba go rozrzedzić 1 szklanką bulionu lub wywaru warzywnego i polewać mięso w trakcie pieczenia za pomocą chochelki.

Krok 6. Upieczoną wołowinę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy

Krok 7. Wytopiony sos w razie potrzeby rozrzedzamy bulionem lub wywarem albo wodą, dodajemy pokrojone suszone śliwki i jabłko i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 8. Redukujemy sos na dużym ogniu aż zgęstnieje.

Krok 9. Pieczeń kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, układamy dekoracyjnie na półmisku i obkładamy jabłkami z sosu.

Krok 10. Całość polewamy sosem ze śliwkami.

 

Pieczeń wołowa z sosem śliwkowo-jabłkowym

Pieczeń wołowa z sosem śliwkowo-jabłkowym