Pin It
Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Kolorowe świąteczne pierniczki. Piekę je co roku na Boże Narodzenie. Po upieczeniu leżakują w szklanym słoju, pięknie polukrowane, polane czekoladą, ozdobione bakaliami, a ja wpatruję się w nie z nadzieją, że już skruszały i mogę schrupać je ze smakiem zamiast obiadu ;).

Świąteczne pierniczki najlepiej upiec 3-4 tygodnie przed świętami, ale nawet te upieczone 2-3 dni przed Wigilią zdążą skruszeć, jeśli do pudełek, w których będą przechowywane, dołożymy po kawałku obranego jabłka.

Pierniczki świąteczne – przepis

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej)

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić biały lukier

Wykonanie:


Krok 1. Wyrabianie ciasta na miodzie

Miód podgrzewamy w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Schładzamy, następnie łączymy z mąką przesianą z sodą. Dodajemy roztopioną margarynę i jajko, wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.

Krok 2. Wykrawanie pierniczków

Ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 0,5 cm (wałkowałam cieniej, a i tak wyrastało w trakcie pieczenia jak szalone). Wykrawamy pierniczki (za pomocą foremek lub ręcznie), układamy na natłuszczonej blaszce i wypiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C. Przed pieczeniem możemy w pierniczkach zrobić dziurki i po upieczeniu powiesić je na choince.

UWAGA: Upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. Dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie.

Pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.

Krok 3. Leżakowanie pierniczków

Gotowe, ostudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy, następnie zamykamy szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku – żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.

Pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu. Jeśli nie planujemy ich w ogóle ozdabiać, do każdego pudełka wkładamy po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy kruszenie.

 

Moje pierniczki wyszły idealne. Oby było więcej tak udanych potraw w Nowym Roku :).

Przepis jest propozycją w zabawie Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009 organizowanej przez Olgę Smile prowadzącą bloga kulinarnego SmakImprezy.pl.