Pin It

Kiedy pracowałam w jednym z wrocławskich banków, pracownicza stołówka od czasu do czasu oferowała w swoim menu pierogi ze szpinakiem, których, właśnie wtedy, po raz pierwszy spróbowałam. Miały bardzo dobry farsz, ale nieudane ciasto. Od tamtego czasu kilkakrotnie próbowałam pierogów ze szpinakiem w barach i restauracjach, a dziś przyszedł wreszcie czas na moją własną, domową wersję, na klasycznym cieście na pierogi, z farszem szpinakowym z dodatkiem cebuli, czosnku i delikatnego twarożku.

Pierogi ze szpinakiem, zaraz po pierogach ruskich i pierogach z bobem, są jednymi z moich ulubionych.

Zobacz też: Inne pomysły na pierogi i potrawy ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem – przepis

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki (dla 4 osób):

Farsz na pierogi

  • 1/2 kg liści szpinaku (umyty, sparzony wrzątkiem, dobrze odciśnięty)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 200 g twarożku kanapkowego lub ricotty
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa

Klasyczne ciasto na pierogi

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki letniej wody


Wykonanie:

Krok 1. Z mąki i wody z solą wyrabiamy przez ok. 10 minut ciasto na pierogi. Na czas przygotowania farszu przykrywamy je głębokim talerzem.

Krok 2. Na patelni, na maśle lub oliwie z oliwek, szklimy cebulę posypaną solą, następnie odsuwamy ją na bok patelni i na pozostałej oliwie szklimy czosnek.

Krok 3. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak i dusimy aż zmniejszy swoją objętość.

Krok 4. Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy farsz, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem i mieszamy z twarożkiem.

Krok 5. Ciasto cienko rozwałkowujemy (na grubość ok. 1 mm) i wycinamy ostrą szklanką lub filiżanką kółka.

Krok 6. Na każde kółko, najlepiej od wilgotniejszej strony, nakładamy farsz i sklejamy pierogi, od środka ku brzegom. Najlepiej przed sklejeniem każdego pieroga obtaczać palce w mące, żeby nie lepiły się do ciasta.

Krok 7. Do osolonej, gotującej się wody wkładamy pierogi, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy pod przykryciem.

Krok 8. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy, odcedzamy na durszlaku lub łyżce cedzakowej i podajemy.

Ułożone na talerzu pierogi można polać masłem i posypać suszonym koperkiem, podać z oliwą z oliwek wymieszaną z drobno posiekaną miętą, śmietaną lub pesto bazyliowym.

 

Pierogi szpinakowe

Pierogi szpinakowe