Pin It

Korzenie drinka piña colada sięgają Puerto Rico, gdzie po raz pierwszy został prawdopodobnie przyrządzony przez Ramona Marrero w latach 50-tych XX wieku i do dziś jest oficjalnie uznawany za oficjalny drink portorykański.

Zobacz też: Więcej przepisów na kolorowe drinki

Piña colada składa się z białego rumu, wymieszanego za pomocą shakera z sokiem ananasowym (najlepszy będzie sok ze świeżego ananasa zmiksowanego dokładnie w blenderze) oraz śmietanką kokosową, które nadają drinkowi charakterystycznego, tropikalnego charakteru. Drinka można serwować w różnego rodzaju szklankach, a kruszony lód zastąpić większymi kostkami lodu. W wersji bezalkoholowej rum można zastąpić sokiem pomarańczowym.

Pina colada

Pina colada

 

Piña colada – przepis

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki (dla 1 osoby):

  • 30 ml białego rumu
  • 30 ml śmietanki kokosowej
  • 90 ml soku ananasowego
  • kilka kostek lodu

Do dekoracji:

  • kawałek ananasa (świeżego lub z puszki)
  • wisienka koktajlowa

Akcesoria:

  • szczypce do lodu
  • shaker
  • szklanka typu hurricane, goblet, tiki, copo grande lub pinta
 

Wykonanie:

Krok 1. Do shakera wrzucamy 1-2 kostki lodu i wlewamy wszystkie składniki. Szczelnie zamykamy i potrząsamy kilka razy.

Krok 2. Pozostały lód kruszymy w blenderze i przekładamy na dno zmrożonej w zamrażalniku szklanki.

Krok 3. Przelewamy drinka z shakera do szklanki.

Krok 4. Dekorujemy drinka kawałkiem ananasa i wisienką koktajlową.

Serwujemy ze słomką.

 

Pina colada

Pina colada