fbpx
Czytasz właśnie
Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza

To już drugi z serii zapowiadanych „gromów” w kuchni. Dla przypomnienia, pierwszy dotyczył gofrów, a następny będzie pod znakiem pierogów. Tym razem przedstawiam naszą wspólnie (czyli przeze mnie, Anię i naszych męskich niewolników 🙂 ) wykonaną pizzę. Pyszna pizza z owocami morza. A nawet dwie :).

A potem udało nam się je zjeść. Nie ma to jak małe, sobotnie obżarstwo ;).

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

Zobacz też
Pieczony kurczak cytrynowy

Pizza z owocami morza chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Czekałam, odkładałam, a w końcu tego wieczoru byłam tak zaaferowana jej wykonaniem, że zapomniałam dodać soli do ciasta, ziół do sosu, a oliwki nałożyłam na całość i Ania, moja przyjaciółka, która za nimi nie przepada, wydłubywała małe, czarne kawałki widelcem z gotowej pizzy. „Przygody” kulinarne uczą i pozostawiają miłe wspomnienia, kiedy siedzi się później przy stole, pałaszując pyszną pizzę na cienkim cieście. Posypaliśmy ziołami wierzch. To nie szkodzi, że trochę wbrew klasyce, w końcu przez kuchenne pomyłki powstają czasem najlepsze na świecie, kultowe przepisy.

Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza na sosie pomidorowym pachnącym ziołami, z dodatkiem cebuli, oliwek i papryki.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 3 hours 30 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 3 hours 45 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pizza z owocami morza
Liczba porcji: 2 pizze o średnicy 30 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki (przesiana)
  • 15 g drożdży
  • szklanki wody (ciepła, ale nie gorąca)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Sos

  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 200 ml soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
  • tymianek, bazylia, oregano (po ½ łyżeczki; można zastąpić gotową mieszanką ziół do pizzy)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wierzch

  • 250 g mieszanych owoców morza (gotowa mieszanka lub samodzielnie dobrane: małże, krewetki, kalmary)
  • 1 papryczka chili (mała; drobno pokrojona)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona; zeszklona na oliwie lub surowa)
  • 50 g czarnych oliwek (wypestkowane, pokrojone na plasterki)
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona w drobną kostkę lub w paski)
  • 1 kulka sera mozzarella (porwany na drobne kawałki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Pizza nie może zawierać zbyt wielu dodatków, bo będzie zbyt ciężka. 3-5 dodatków to standard. 6 to już małe szaleństwo, chociaż mi się udało :).
  2. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
  3. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
  4. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  5. Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy

Jak zrobić

  • Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
  • Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięty rozczyn i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę.
  • Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy do lodówki).
  • Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję (a jeszcze lepiej - wygniatam) na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pizza będzie pieczona na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
  • Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami na wierzch.
  • Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wałkowanie ciasta
Wałkowanie ciasta

8 komentarzy
  • pizza super ja robię prawie takie same ciasto tylko 20 drożdży daje i mleko zamiast wody .
    a szukałem połączeń co zrobić z owocami morza zrobiłem z pani przepisu i z tuńczykiem druga i z kebabem.
    z owocami super ,tylko chili nie każdemu smakowało było mało a i tak wyczuli .
    ale super wyszła ja robiłem 6 pizz

  • rozumiem, ze składniki spokojnie mogę dzielić na 2, jeśli chcę 1 pizzę 30centymetrową, czy proporcje jednak jakoś się zmieniają?

  • Pizza cudowna. Ja dalam troszke inny farsz, ale ciasto wyszło cieniutkie jak w pizzeri. wszystkim smakowała, a w domku mam naprawde wybredne podniebienia, Polecam

  • Coś nie kumam systemu tych komentarzy :-)))

    Powtarzam: oto pizza z piątkowej kolacji (ciasto bez drożdży):
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pozyt pizza bez dr-1.gif[/img]

    i druga pizza wieczoru (tym razem na drożdżach):
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pozyt pizza dr-1.gif[/img]

    Pozdrawiam!

  • Moja pizza z oliwkami i pomidorkami
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/pizza z oliwkami.JPG[/img]

  • Ale miałam wtedy krótkie włosy! Minęło półtora roku i proszę, oto rezultat zapuszczania: [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/08/Dorota_bulbiak__pozytywna_kuchnia.png[/img] 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom