Pizza z pieczarkami jest jedną z prostszych pizz i nie wymaga zakupu rzadko spotykanych, skomplikowanych składników. Wystarczą 4 pieczarki i cebula oraz mozzarella i mamy skompletowany cały wierzch. Do tego sos pomidorowy pachnący ziołami i cienkie ciasto, pizza z pieczarkami gotowa.

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

 

Pizza z pieczarkami – przepis


Czas przygotowania: 30 minut

Czas oczekiwania: 10 minut

Składniki (na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm):

Ciasto:

  • 2 szklanki przesianej przez sitko mąki
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki mleka (lekko podgrzanego)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody

Sos do pizzy:

  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • tymianek, bazylia, oregano (po 1/2 łyżeczki) lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 mała cebula
  • 4 duże pieczarki (pokrojone na plasterki)
  • 2 kulki mozzarelli (drobno porwane)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
 

Wykonanie:


Krok 1. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto.

Krok 3. W trakcie wyrabiania dodajemy sól, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy aż ciasto będzie odrywać się od ręki.

Krok 4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Krok 5. Jedną cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pieczarki. Doprawiamy, podsmażamy aż odparuje z nich woda i się zrumienią.

Krok 6. Drugą cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy przecier pomidorowy i wodę, mieszamy. Doprawiamy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.

Krok 7. Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce)

Krok 8. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem.

 

Jak zrobić pizzę z pieczarkami - krok po kroku

Jak zrobić pizzę z pieczarkami – krok po kroku

Kawałek pizzy z pieczarkami

Kawałek pizzy z pieczarkami

Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy z pieczarkami. Podzielcie się pomysłami w komentarzach :).