Image

Ciasto

Przepis na ciasto. Pokazuję przepisy na ciasta proste i bardziej skomplikowane, wymagające dłuższych przygotowań i zaawansowanych umiejętności. Znajdziecie tu przepisy na serniki, ciasta drożdżowe, ciasta ucierane, keksy, biszkopty i inne ciasta wyrastające, babki i rolady.

Sernik z jabłkami
3 tygodnie ago

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami miał karmelowy spód. Chrupały w nim orzechy włoskie i herbatniki, a całość delikatnie ciągnęła się tak jak najlepsza na świecie krówka. Kremowa masa serowa, bez grudek, o gładkiej konsystencji, nie za mocno słodka, a całość zwieńczona kilkucentymetrową warstwą jabłek, upieczonych tak jak te w szarlotce, delikatnie pachnących cynamonem. Pamiętam, że przebiłam się przez wszystkie warstwy ciasta widelczykiem, spróbowałam jak smakuje pierwszy kęs i… obudziłam się! Jak to, najlepszy sernik jaki jadłam, to tylko sen?

Read More

Ciasto czekoladowe z gruszkami
3 miesiące ago

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Prostota tego przepisu zaskakuje równie mocno jak efekt końcowy, bo ciasto czekoladowe z gruszkami przygotujecie bez miksera. Składniki wystarczy wymieszać w misce tak samo szybko i łatwo jak te na ciasto na muffiny czekoladowe, a gruszki dodaje się do pieczenia w całości, choć te twardsze, nieco mniej dojrzałe, można wcześniej ugotować w syropie cukrowym. Doskonale posmakuje wielbicielom czekolady, zwłaszcza gdy po upieczeniu udekorujecie je polewą czekoladową, ale w wersji bez jej dodatku zaskoczy Was, równie pozytywnie, aromatem cynamonu i kardamonu, który będzie unosił się po całym domu w trakcie pieczenia, wystawiając na próbę cierpliwość każdego czekoladowego łasucha.

Read More

Fale Dunaju
3 miesiące ago

Fale Dunaju

Nieznane w moim domu rodzinnym, w którym w czasach PRL królował lamington, ciasto fale Dunaju poznałam dopiero kilka lat temu, odwiedzając w czasie Wielkanocy moją przyjaciółkę, której mama upiekła je z dodatkiem zamrożonych, trzymanych specjalnie na tę okazję, wiśni bez pestek. Zachwyciło mnie swoją prostotą (może nie mam tu na myśli samego wykonania, które jest trochę pracochłonne), bo to przecież zwykłe ciasto ucierane, w jasnej i ciemnej wersji, klasyczny krem budyniowy, polewa czekoladowa i owoce, oraz elegancją: po przekrojeniu na bokach ciasta uzyskujemy piękny, falisty wzór.

Read More

Babka czekoladowa
3 miesiące ago

Babka czekoladowa

Podłapałam lenia. Obudziłam się jeszcze przed budzikiem, zobaczyłam mleko za oknem i postanowiłam, że poranek spędzę w łóżku. Zaparzyłam drożdże do picia, do filiżanki wlałam kawę. Na talerzyku wylądowała babka czekoladowa oraz czerwona pomarańcza i z takim zapasem do przetrwania poranka ruszyłam z powrotem pod kołdrę. Lubię czasem uskutecznić takie lenistwo, zwłaszcza gdy to dopiero początek moich przygotowań do Wielkanocy czy innych uroczystości i czas wzmożonych prac dopiero przede mną.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ciasto i inne przepisy na Wielkanoc

Read More

Ciasto czekoladowe
4 miesiące ago

Ciasto czekoladowe

Głęboki, mocny smak, idealny na zimę, chociaż również w letnie dni ciasto czekoladowe znajdzie swoich zwolenników. Sprawdzony kompan kawy, zarówno małego espresso jak i mojej ulubionej kawy latte ze spienionym mlekiem sojowym lub migdałowym. Przygotowywałam je na kilka sposobów, próbowałam różnych wersji w kawiarniach w kilku częściach świata. Zawsze powtarzam, że przez pomyłkę urodziłam się w Europie, bo mogłabym w nieskończoność jeść azjatyckie dania. Cóż, jeśli chodzi o czekoladowe wypieki, najwyraźniej jestem Brytyjką, chociaż dla odrobiny innej słodyczy zdradziłabym Londyn z Paryżem.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasto
Read More

Ciasto z jabłkami
4 miesiące ago

Ciasto z jabłkami

Są sprawdzone receptury, których nie zmieniam od lat. Proporcje, które zawsze się sprawdzają, liczba gramów mąki przypadająca na tłuszcz, liczba gramów masła przypadająca na mąkę, jajka… Są też takie jak ta na ucierane ciasto z owocami, która za każdym razem daje możliwość przygotowania nieco innego, w dodatku bardzo prostego wypieku. Kilka stałych reguł i możliwość kilku modyfikacji. Ciasto z jabłkami. Klasyka w wielu odsłonach: szarlotka, jabłecznik, biszkopt z jabłkami, wiewiórka… i najprostsze ciasto ucierane, które wyrasta na proszku do pieczenia.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasto i inne pomysły na jabłka

Read More

Ciasto czekoladowe z jabłkami
5 miesięcy ago

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Zimą, kiedy brakuje mi moich ulubionych, sezonowych owoców, w mojej kuchni goszczą ciasta nieco cięższe i bogatsze w smaku, np. ciasto czekoladowe z jabłkami, bo te nasze, polskie, najlepsze ze wszystkich, na całe szczęście, mamy pod ręką przez cały rok. To właśnie za jabłkami tęsknię, podróżując i chociaż podczas dalekich wyjazdów nigdy nie mogę się nacieszyć smakiem egzotycznych owoców, po powrocie do domu kupuję kilka kilogramów jabłek, słodkich i twardych, soczystych… Takie właśnie jabłka dodam do dzisiejszego wypieku, chociaż moje ciasto czekoladowe z jabłkami możecie też przygotować, wykorzystując gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, a nawet banany.

Read More

Sernik czekoladowy na zimno
6 miesięcy ago

Sernik czekoladowy na zimno

Dla tych, którzy nie posiadają piekarnika lub nie mają czasu na doglądanie klasycznego sernika czekoladowegosernik czekoladowy na zimno. Proponuję „upiec” go na spodzie z ciasta kruchego czekoladowego, ale można przygotować go też np. na spodzie w wersji bezglutenowej, a twaróg zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką, chociaż to właśnie taki twarogowy będzie najbardziej przypominać w smaku swojego klasycznego, pieczonego w piekarniku brata. 

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik na zimno oraz inne pomysły na czekoladę

Read More

Sernik z żurawiną
7 miesięcy ago

Sernik z żurawiną

Sernik w świątecznej odsłonie można przygotować na wiele sposobów, a jednym z nich jest wykorzystanie, jako dodatku, smacznych bakalii. Serca ich miłośników z pewnością podbije sernik z żurawiną, który w sezonie można upiec z dodatkiem świeżych owoców, a poza sezonem wykorzystać suszoną żurawinę, która doda mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku i wprowadzi do całego wypieku ciekawy akcent kolorystyczny. Można upiec go z tłustego, grudkowatego twarogu, dzięki któremu uzyska gęstą, zbitą konsystencję. Kremowa masa, która będzie rozpływać się w ustach, uzupełniona o chrupiący i słodki wierzch, przypominający bakaliowe batoniki, a całość upieczona na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. I choć pozornie może się wydawać skomplikowany, w rzeczywistości sernik z żurawiną nie jest trudny do upieczenia.

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik

Read More

Ciasto choinka
7 miesięcy ago

Ciasto choinka

Ciasto choinka, przebój tegorocznej kolacji wigilijnej, pachnące migdałami i czekoladą, udekorowane drobnymi perełkami i gwiazdkami, które na marcepanowej powierzchni stworzyły misterny wzorek, a każda została ułożona na choince osobno, w trakcie pieczołowitej pracy i wieczornych rozmów z przyjaciółkami. To pierwsze Święta, podczas których przygotowania nie odbywają się w domu u moich rodziców. Pierwsze, których sporą część spędzę we własnym domu, do którego wrócę po kolacji, pierwszego dnia, po rodzinnym spotkaniu u babci i po drugim dniu spędzonym z przyjaciółmi.

Read More

Ciasto gwiazda
7 miesięcy ago

Ciasto gwiazda

Ciasto na Boże Narodzenie, przygotowane według prostej receptury, można urozmaicić, piekąc je w specjalnej foremce i fantazyjnie dekorując. Ciasto gwiazda, upieczone według przepisu na piernik ekspresowy, który nie wymaga leżakowania, można ozdobić polewą z białej czekolady lub białym lukrem, a jako wykończenie wykorzystać srebrne perełki cukiernicze, cukrowe gwiazdki i perlisty cukier. Barwiąc lukier na żółty lub pomarańczowy kolor, można wyczarować na takiej smakowitej gwiazdce dodatkowe wzorki.

Read More

Seromakowiec
7 miesięcy ago

Seromakowiec

Seromakowiec. Nie jestem mistrzynią kompromisów, a życie wzbudza we mnie ogromną ciekawość, która sprawia, że chcę wszystkiego, w nadmiarze. Wszystko albo nic! Kompromisy to sztuka, również w dziedzinie kulinariów, a gotując czy piekąc, można czasem poćwiczyć ich umiejętność, zapoznać się z nią w połączeniach smaków i zapachów. Są różne ciasta, które uwielbiamy. Dlaczego nie spróbować czasem połączyć przyjemności jedzenia kilku w jedną?

Seromakowiec

Seromakowiec

Mój seromakowiec to sztuka kompromisu w potrójnym wydaniu: w jego smaku odnajdą się miłośnicy wilgotnego, czekoladowego brownie (chociaż można też upiec wersję na spodzie z kruchego ciasta), kremowego sernika waniliowego i makowca, wszyscy uraczeni dodatkowo smakiem polewy czekoladowej.

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik i pomysłów na mak

Read More

Wuzetka
7 miesięcy ago

Wuzetka

Wuzetka, znana też jako ciasto W-Z, lub ciasto WZK, skrót od „wypiek z kremem”, deser zapamiętany przeze mnie z czasów PRL, w których się urodziłam i w których przyszło mi spędzić kilka pierwszych lat mojego życia. Pamiętam do dziś zapach kawiarni z tamtych lat, kiedy rodzice zabierali mnie na lody „U Zbyszka”, śmietankowe, z polewą czekoladową, w szklanych pucharkach. Charakterystyczny, ciężko mi go opisać… Taki sam panuje do dziś we wrocławskiej „Witamince”, której historia sięga chyba równie odległych czasów. Czasami „U Zbyszka” zamawialiśmy też wuzetki, a po tak pysznym deserze mogłam do woli pograć na automacie i zestrzelić jak najwięcej statków kosmicznych nieprzyjaciela.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasto

Read More

Ciasto marchewkowe
8 miesięcy ago

Ciasto marchewkowe

Mijają 4 lata od kiedy Ania, moja przyjaciółka, upiekła mi na Dzień Kobiet ciasto marchewkowe. Przygotowała je w prodiżu, bez żadnych dodatków, po prostu wymieszała w misce wszystkie składniki, wlała masę do pojemnika, a potem wpadła do mnie z wizytą. Pamiętam jak bardzo byłam wtedy zdziwiona, bo jak to? Ciasto marchewkowe? Jakiś czas później, przeglądając starą „Kuchnię polską” znalazłam je pod nazwą piernik marchewkowy i chociaż swoją popularność zawdzięcza modzie, która przyszła do nas z USA i Wielkiej Brytanii, nasze babcie najwidoczniej od dawna znały tę recepturę. A dziś mam dla Was przepis wyjątkowy, bo prosty, bez użycia miksera, a przy okazji idealny na Boże Narodzenie, bo przygotowane według niego ciasto z marchewki pięknie pachnie cynamonem, imbirem, goździkami, przyjemnie chrupią w nim bakalie, a żurawina i skórka z pomarańczy przełamują słodycz delikatnie kwaskowatą nutą.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasto

Read More

Ciasto czekoladowe z piwem
8 miesięcy ago

Ciasto czekoladowe z piwem

Pachnące ciasto czekoladowe z piwem powinno przywodzić na myśl długie i leniwe wieczory, kiedy przy książce siedzimy wygodnie na kanapie i korzystając z „dobrodziejstw” zimowego czasu, popijamy ulubione, aromatyczne piwo, wino lub kawę, podgryzając pomału niewielkie kawałki pysznego ciasta i palcem zbierając skrupulatnie każdy okruszek z talerzyka. Obracamy kartkę po kartce, oddając się z przyjemnością i błogością ciekawej lekturze. W tle słychać ciche dźwięki muzyki, to może być jazz lub delikatne rytmy chillout. Być może w telewizji akurat emitują dobry film. Ciasto czekoladowe z piwem powinno mi się tak kojarzyć, tymczasem…

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasto

Read More

Top

Miło mi Cię gościć :)