Image

Cukinia

Przepisy na cukinię. Placki cukiniowe, sałatki z cukinią, makaron z cukinią. Cukinia z grilla i ratatouille z cukinią. Zupa z cukinii. Pomysł na cukinię.

Placki z cukinii w cieście

Placki z cukinii w cieście

Placki z cukinii w cieście

Kiedy już jako małe dziecko nie przepadałam za daniami mięsnymi, moja mama głowiła się, czym skusić mnie do zjedzenia obiadu. Na porządku dziennym było zagadywanie, opowiadanie historyjek, pokazywanie ilustracji w książkach, czytanie i różne inne sposoby na odwracanie uwagi od tego, co znajdowało się na talerzu, a powinno wylądować w mojej dziecięcej buzi.

Zobacz też: Przepis na placki cukiniowe z ziemniakami i inne pomysły na cukinię

Read More

Makaron z grillowaną cukinią

Makaron świderki z grillowaną cukinią

Makaron świderki z grillowaną cukinią

W sezonie na cukinię bardzo łatwo przygotować szybki obiad. Często wystarczy sama cukinia z grilla albo smażone placuszki z cukinii obtoczonej w jajku i mące. Miłośnikom makaronu polecam farfalle z sosem cukiniowym lub jeszcze szybszy obiad: makaron z cukinią z grilla. Kiedy cukinia grilluje się w piekarniku lub na grillu, można przygotować pozostałe składniki: ugotować makaron, pokroić i zeszklić cebulę i paprykę. Całość można potem wymieszać w misce, chociaż osobiście wolę osobno ułożyć na talerzach, na makaronie, plasterki cukinii i udekorować listkami bazylii i pieprzem.

Miłośnikom mięsiwa proponuję dodać też do miski z makaronem grillowanego w kawałkach (lub podsmażonego na patelni, a wcześniej przyprawionego solą i pieprzem) kurczaka.

Read More

Koreczki cukiniowe
4 lata ago

Koreczki cukiniowe

Po gotowaniu świątecznych, wigilijnych przysmaków, najedzeniu się do syta kutią, barszczem, pierogami, uszkami i wieloma innymi, tradycyjnymi daniami, których z reguły mamy na naszych wigilijnych stołach aż 12, przychodzi czas przygotowań potraw na sylwestrowe przyjęcie. Tym z Was, którzy Sylwestra spędzają w domu, proponuję przygotowanie koreczków cukiniowych, które można jeść rękoma (tzw. fingerfood), których nie trzeba podgrzewać i które ładnie wyglądają na rozstawionych na stole talerzach. Będą miłą odmianą dla wszystkich, którzy pofolgowali sobie w okresie świątecznym i postanawiają ograniczyć się nieco z jedzeniem po Bożym Narodzeniu.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski

Read More

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Na szybką rozgrzewkę, kiedy zmarznięci wracamy z pracy do domu, a na zewnątrz -15 °C, albo jeszcze zimniej, pijemy herbatę. Potem zjadamy ciepły obiad lub kolację. Gdy mróz paraliżuje ruch w mieście, powrót do domu przedłuża się w nieskończoność. Wracamy później niż zwykle, jeszcze bardziej głodni, zmarznięci. Parę łyków gorącej herbaty i marsz do garnków – zrobić zupę. Tylko kilka składników, a efekt rozgrzewający – murowany. Zupa z cukinii gotowa, po ciele rozchodzi się przyjemne ciepło, a my siadamy przed telewizorem i oglądamy ulubiony serial.

Read More

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus

Zapraszam dziś na trzecie zwycięskie danie w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój. Kolorowa sałatka z kaszy kuskus zaproponowana przez anecię04 to bardzo słoneczne i urocze danie.

Ponieważ cytryny kojarzą mi się z kuchnią arabską, a zwłaszcza te kiszone w soli, danie przygotowałam właśnie w skorupkach cytrynowych, idealny więc będzie orzeźwiąjący Smako-Łyk cytrynowy Żywiec Zdrój, który podkreśli smak delikatniej sałatki. – anecia04

Kolorowa sałatka

Read More

Sałatka z cukinii, kalarepki i serka pleśniowego
4 lata ago

Sałatka z cukinii, kalarepki i serka pleśniowego

Sałatka, w skład której wchodzi ser pleśniowy, to kolejne, po grillowanym serze camembert, pod względem łatwości i szybkości przygotowania danie. Soczyście zielony kolor cukinii, delikatna zieleń kalarepki i zielony pieprz w serze pleśniowym President tworzą zgrane trio, które na zakończenie lata wykona swój popisowy numer smakowy. Bardzo lubię takie serowe sałatki, są pożywnymi przekąskami, które z powodzeniem mogą zastąpić dania obiadowe.

Read More

Smażone ziemniaki z zielonymi warzywami
4 lata ago

Smażone ziemniaki z zielonymi warzywami

Na pożegnanie lata, które w tym roku zaskoczyło nas falą deszczy, powodzią, falą upałów, a potem, z dnia na dzień, zamieniło się w jesień, przygotowałam ziemniaki z patelni, otoczone zielonymi warzywami. Delikatnie przysmażyłam na maśle, dołożyłam zioła i kozi ser. Spojrzałam przez okno na pochmurne niebo, pomarzyłam o wielkich koszach grzybów, które będę zbierać w pobliskich lasach i pomyślałam, że czas zacząć wywoływać piękną, polską, złotą jesień. Może zagości u nas dłużej w tym roku?

Read More

Farfalle z sosem cukiniowo-śmietankowym
4 lata ago

Farfalle z sosem cukiniowo-śmietankowym

Makaron farfalle z sosem śmietankowo-cukiniowym

Makaron farfalle z sosem śmietankowo-cukiniowym

Zeszłotygodniowe upały dały się we znaki wielu osobom i nawet taka miłośniczka wysokich temperatur jak ja musiała ograniczyć gotowanie, a już na pewno pieczenie w piekarniku, do minimum. Latem dobrze jest skoncentrować się na jedzeniu smacznych i pożywnych śniadań, a na obiad podawać chłodniki lub lekko podgrzane zupy, przygotowane wieczorem, poprzedniego dnia. Można też pokusić się o zjedzenie ciepłego posiłku, wybierając makaron, którego nie trzeba zbyt długo gotować, z szybkim w przygotowaniu sosem. Dziś polecam makaron z cukinią.

Read More

Placki cukiniowe z ziemniakami
4 lata ago

Placki cukiniowe z ziemniakami

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Przepis „na szybko”. Placki wymyśliłyśmy wspólnie z Anią, po powrocie z dość długiego spaceru. Burczało nam w brzuchach i nie było rady – trzeba było przygotować coś, co nie zajęłoby dużo czasu i składało się z ziemniaków i cukinii, bo akurat tylko to plus parę jajek znajdowało się tego popołudnia w mojej lodówce :).

Zobacz też: Przepis na placki z cukinii w cieście i inne pomysły na cukinię

Read More

Omlet z cukinią
5 lat ago

Omlet z cukinią

Puszysty jak chmurka, o delikatnym posmaku zeszklonej cebulki i cukiniowym aromacie. Letnie śniadanie w leniwy sobotni poranek. Kilka jajek, mleko, mąka, odrobina tartej bułki. Miękki jak poduszka, lekki jak piórko. Mój omlet z cukinią.

Read More

Ratatouille z grzybami
5 lat ago

Ratatouille z grzybami

Rok temu to było pierwsze ratatouille, jakie kiedykolwiek zrobiłam. W dodatku z grzybami! Teraz postanowiłam je powtórzyć i oto efekt.

Read More

Dip cukiniowo-pietruszkowy
5 lat ago

Dip cukiniowo-pietruszkowy

Przypomniałam sobie niedawno o mini-książeczce z przepisami na dodatki do ziemniaków, którą wkleiłam kiedyś do swojego zeszytu kulinarnego, a następnie zapomniałam, jakie ciekawe potrawy się w niej znajdowały.

Ponieważ w ten weekend zrobiliśmy znowu ziemniaki z grilla, książeczka została odnaleziona, a ja tym razem postanowiłam postawić na nieco inny dodatek do ziemniaków i wyszedł mi całkiem ciekawy efekt.

Dip cukiniowo-pietruszkowy przygotowuje się na bazie jogurtu, więc o nadmiarze kalorii nie może być mowy :). A smakuje dość nietypowo, z pieczonymi ziemniakami całkiem przyjemnie.

Read More

Dorsz w sosie cytrynowym
5 lat ago

Dorsz w sosie cytrynowym

Jadłam pysznego dorsza i postanowiłam podzielić się przepisem. Wykonanie niestety nie moje – danie jadłam w restauracji hotelowej podczas kwietniowego pobytu w Juracie, ale w końcu udało mi się skompletować cały przepis, który niniejszym publikuję :).

Zachwyciła mnie sama forma podania – wszystko ładnie ułożone, w dodatku ozdobione warstwowo ułożonym jasnym i ciemnym ryżem. I ta grillowana cytryna…

Ważnym dodatkiem będzie sos cytrynowy na bazie śmietanki do zup i sosów. Przepis na taki sos znalazłam na stronie Garnek.pl.

Read More

Ratatouille
5 lat ago

Ratatouille

Ratatouille – prostota i znakomity smak. Wywodzący się z kuchni francuskiej starter, dodatek do mięsa lub… pyszny, bezmięsny obiad albo kolacja. We Francji podaje się je ze świeżą, ciepłą i chrupiącą bagietką i pasującym do warzyw, delikatnym, lekkim winem.

Przepisów na ratatouille jest równie wiele co na polski bigos. Potrawa nie składa się ze zbyt dużej liczby składników: potrzeba do niej cebuli, cukinii, bakłażana, pomidora i papryki, a dodatkowo, dla nadania jej charakteru, odrobiny czosnku i, obowiązkowo, ziół prowansalskich, które nadadzą jej cudownego smaku. Najlepiej wykorzystać do gotowania zioła suszone, które nie zgorzknieją w trakcie obróbki termicznej.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni francuskiej

Read More

Top

Fajny przepis? Może i mnie polubisz? :)