Image

koper włoski

Zupa z kalafiora
1 rok ago

Zupa z kalafiora

Wiosną i latem wyjątkowo smaczna zupa z kalafiora pojawia się na moim stole. Można ugotować ją dosłownie z kilku warzyw i nie wymaga długotrwałych, żmudnych przygotowań. Cały garnek przygotowuję nad ranem, kiedy nie jest jeszcze gorąco, a potem odgrzewam niewielką porcję, zwłaszcza że w ciągu dnia, kiedy jest wyjątkowo ciepło, nie zawsze mam ochotę na duże ilości jedzenia. Bardzo lubię kalafior podany w takiej formie, zwłaszcza że zupa z kalafiora może być zaserwowana z dużymi kawałkami warzyw lub zmiksowana na krem.

Read More

Jak oczyścić i pokroić koper włoski
3 lata ago

Jak oczyścić i pokroić koper włoski

Koper włoski jest smacznym warzywem o anyżowym aromacie. Może być podawany na surowo lub uduszony na maśle albo oliwie, polany sosem, zapiekany lub dodany do risotto.

Read More

Koper włoski zapiekany w beszamelu

Koper włoski zapiekany w beszamelu

Koper włoski zapiekany w beszamelu

Koper włoski, nazywany też fenkułem, jest smacznym warzywem o nietypowym, anyżowym smaku. Doskonale smakuje na surowo, jako składnik surówek i sałatek, a podstawowym sposobem jego przyrządzenia na ciepło jest podduszenie na maśle. We Włoszech popularny dodatek do obiadu lub kolacji to koper włoski w beszamelu. Podduszony na maśle, wymieszany z niezbyt gęstym, beszamelowym sosem, codziennie gościł na moim talerzu podczas ostatnich wakacji zimowych w Val di Fiemme. Moja ciocia, od 7 lat mieszkanka słonecznej Italii, przygotowała dla nas z kolei fenkuła duszonego na oliwie z oliwek, posypanego świeżo startym parmezanem.

Moja wersja będzie jednak odrobinę inna od opisanych powyżej sposobów przygotowania fenkuła. Zapraszam do wypróbowania przepisu na koper włoski zapiekany w beszamelu.

Read More

Risotto z koprem włoskim

Risotto z fenkułem

Risotto z fenkułem

Fenkuł czyli koper włoski, można jeść zarówno na surowo w sałatce, jak i gotowany, duszony, zapiekany, w towarzystwie mięsa, ryby, makaronu czy ryżu. W risotto z koprem włoskim, to smaczne warzywo o anyżowym smaku i zapachu, razem z selerem naciowym stworzy przyjemne dla podniebienia połączenie, które szczególnie polecam początkującym kucharzom oraz wegetarianom.

Read More

Pieczony łosoś na koprze włoskim

Kiedy przyszła mi ochota na znaną, a jednocześnie nietypową w smaku rybę, spojrzałam do zamrażalnika z nadzieją na odnalezienie jakiegoś rybnego smakołyku, który mnie zaskoczy. W środku czekał na mnie łosoś, kusząc swoim pomarańczowym kolorem. Łosoś na szpinaku, łosoś na maśle… Przejrzałam swój zeszyt z przepisami, a wzrok zatrzymał się na łososiu po australijsku. Brzmiało ciekawie i odrobinę nietypowo. Dokładnie tego szukałam.

 

Łosoś na sałatce z selera naciowego i kopru włoskiego

Łosoś z kawiorem na koprze włoskim

Read More

Grillowane białe szparagi o anyżowym aromacie
4 lata ago

Grillowane białe szparagi o anyżowym aromacie

Szparagów nigdy dość! To jedno z warzyw, które mogłabym jeść codziennie i nigdy by mi się nie znudziło. A ponieważ ostatnio coraz częściej można je spotkać w naszym osiedlowym sklepie, równie często pojawiają się na moim stole. Tym razem grillowane białe szparagi w wersji anyżowej, za sprawą aromatycznego kopru włoskiego, podane w owocowo-warzywnym towarzystwie.

Ponieważ najwyższy czas przygotować coś z okazji Wielkiego Grillowania 2010, takie danie świetnie uzupełni menu na grilla i na pewno skusi innych do grillowych eksperymentów.

Read More

Top

Fajny przepis? Może i mnie polubisz? :)