Image

Obiad wielkanocny

Obiad wielkanocny najczęściej jadamy w gronie rodzinnym i mam tu na myśli niemal całą swoją rodzinę, wszystkie ciocie i wujków oraz kuzynostwo. To taki tradycyjny, rodzinny obiad na Wielkanoc, na którym nie może zabraknąć rosołu, pieczonej kaczki, bigosu i sałatki jarzynowej, a największą atrakcją jest królik w śmietanie, przygotowany według przepisu mojej babci. Po obiedzie, jeśli dopisze pogoda, idziemy dużą grupą na spacer, a po powrocie pijemy kawę i zjadamy deser lub przekąszamy wielkanocne wędliny z chlebem i sałatką.

Gęś po staropolsku
9 miesięcy ago

Gęś po staropolsku

Na świętego Marcina musi być gęsina, np. nadziewana kiszoną kapustą gęś po staropolsku. Ta dawna, staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić, coraz skuteczniej, restauratorzy oraz właściciele sklepów czy dostawcy mięsa. Gęś, pieczona w całości lub porcjowana, przygotowana z okazji święta 11 listopada, pojawia się coraz częściej na polskich stołach, w różnych wydaniach smakowych. Można nadziewać ją jabłkami, podobnie jak kaczkę z jabłkami, ale moja propozycja to nieco inny sposób zmiękczenia i deliktanego zakwaszenia mięsa, dzięki któremu gęś nabierze iście staropolskiego aromatu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Read More

Kaczka pieczona z jabłkami
2 lata ago

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami jest klasycznym, tradycyjnym, niedzielnym obiadem goszczącym od wielu pokoleń na polskich stołach. Również w mojej rodzinie jest to bardzo lubiana potrawa, choć ustępuje miejsca babcinemu rosołowi i pieczonemu kurczakowi. Wersja kaczki pieczonej z jabłkami to najprostsza receptura, przekazywana z pokolenia na pokolenie, bez modyfikacji. Od lat robi się ją tak samo i właśnie w ten sposób kaczkę z jabłkami piekły moje prababcie, zasiadając potem w niedzielę z całymi rodzinami do stołu i zapewne, tak samo jak u nas, wtedy również dzieci sprzeczały się, komu przypadnie w udziale więcej jabłek z nadzienia – pięknie pachnących, rozdrobnionych, podawanych jako dodatek do upieczonego mięsa.

Zobacz też: Więcej przepisów na kaczkę

Read More

Rosół
3 lata ago

Rosół

Mój dziadek mawiał, że „rosół to podstawa dobrego obiadu”. Co niedzielę zasiadał do stołu z całą rodziną, a babcia podawała dużą wazę z rosołem ugotowanym z wyhodowanej we własnym kurniku kury.

Prawdziwy, wiejski rosół w domu rodzinnym mojej mamy do dziś co tydzień pojawia się na niedzielny obiad. I choć dziś, zamiast na kuchni węglowej, babcia przypala cebulę na kuchence gazowej, rosół wciąż smakuje tak samo dobrze jak kiedyś. Na talerzach kładzie się makaron, który po ugotowaniu został przelany zimną wodą i schłodzony w lodówce i posypuje go świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki i wielką chochlą wlewa się lubianą przez wszystkich zupę.

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia polska

Read More

Żurek
3 lata ago

Żurek

W moim domu rodzinnym żurek był jedną z ulubionych zup. Obowiązkowo pojawiał się na stole na Wielkanoc, udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, rozpoczynał wielkanocne śniadanie. Moja mama gotowała żurek na białej kiełbasie, której charakterystyczny zapach rozchodzący się po domu razem z aromatem pieczonej rolady z boczku do dziś kojarzy mi się z nadejściem świąt. Żurek w chlebie to jedna z ulubionych zup mojego brata, który nie potrafi odmówić jej sobie wchodząc do restauracji na stoku, po intensywnej jeździe na nartach.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Read More

Bigos
3 lata ago

Bigos

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.” – Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz”

Bigos – tradycyjna, polska potrawa o bogatej historii, bez której często trudno wyobrazić sobie święta, rodzinne uroczystości tj. chrzciny, komunia, wesele lub imprezy plenerowe. Mówi się, że przepisów na bigos jest tyle ile gotujących go kucharek i trudno nie zgodzić się z tą opinią.

Zobacz też: Biesiada – więcej przepisów

Read More

Top

Miło mi Cię gościć :)