Image

sernik

Przepisy na sernik. Pozytywna Kuchnia prezentuje sprawdzone przepisy kulinarne na serniki, które nie pękają, pięknie wyrastają i wybornie smakują. Serniki na różnych spodach, kremowe, z dodatkiem owoców lub polewą.

Sernik z jabłkami
3 tygodnie ago

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami miał karmelowy spód. Chrupały w nim orzechy włoskie i herbatniki, a całość delikatnie ciągnęła się tak jak najlepsza na świecie krówka. Kremowa masa serowa, bez grudek, o gładkiej konsystencji, nie za mocno słodka, a całość zwieńczona kilkucentymetrową warstwą jabłek, upieczonych tak jak te w szarlotce, delikatnie pachnących cynamonem. Pamiętam, że przebiłam się przez wszystkie warstwy ciasta widelczykiem, spróbowałam jak smakuje pierwszy kęs i… obudziłam się! Jak to, najlepszy sernik jaki jadłam, to tylko sen?

Read More

Sernik na zimno z kiwi
4 miesiące ago

Sernik na zimno z kiwi

Marzę, żeby tej wiosny nie jeść zbyt kalorycznych ciast. Moim hitem sezonu będzie sernik na zimno z kiwi. Razem z pierwszymi promieniami słońca chcę wstawać rano i do kawy zjadać moje najukochańsze serniki w odchudzonej, zdrowszej wersji. I choć przepadam za kremowymi sernikami pieczonymi na mascarpone, o jedwabistej konsystencji i delikatnym smaku, tej wiosny pokocham serniki na zimno. Są o wiele mniej kaloryczne, łatwo je przygotować i można zaszaleć, eksperymentując z ich kolorystyką i dodatkiem mnóstwa owoców.

Read More

Sernik czekoladowy na zimno
6 miesięcy ago

Sernik czekoladowy na zimno

Dla tych, którzy nie posiadają piekarnika lub nie mają czasu na doglądanie klasycznego sernika czekoladowegosernik czekoladowy na zimno. Proponuję „upiec” go na spodzie z ciasta kruchego czekoladowego, ale można przygotować go też np. na spodzie w wersji bezglutenowej, a twaróg zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką, chociaż to właśnie taki twarogowy będzie najbardziej przypominać w smaku swojego klasycznego, pieczonego w piekarniku brata. 

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik na zimno oraz inne pomysły na czekoladę

Read More

Sernik z żurawiną
7 miesięcy ago

Sernik z żurawiną

Sernik w świątecznej odsłonie można przygotować na wiele sposobów, a jednym z nich jest wykorzystanie, jako dodatku, smacznych bakalii. Serca ich miłośników z pewnością podbije sernik z żurawiną, który w sezonie można upiec z dodatkiem świeżych owoców, a poza sezonem wykorzystać suszoną żurawinę, która doda mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku i wprowadzi do całego wypieku ciekawy akcent kolorystyczny. Można upiec go z tłustego, grudkowatego twarogu, dzięki któremu uzyska gęstą, zbitą konsystencję. Kremowa masa, która będzie rozpływać się w ustach, uzupełniona o chrupiący i słodki wierzch, przypominający bakaliowe batoniki, a całość upieczona na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. I choć pozornie może się wydawać skomplikowany, w rzeczywistości sernik z żurawiną nie jest trudny do upieczenia.

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik

Read More

Seromakowiec
7 miesięcy ago

Seromakowiec

Seromakowiec. Nie jestem mistrzynią kompromisów, a życie wzbudza we mnie ogromną ciekawość, która sprawia, że chcę wszystkiego, w nadmiarze. Wszystko albo nic! Kompromisy to sztuka, również w dziedzinie kulinariów, a gotując czy piekąc, można czasem poćwiczyć ich umiejętność, zapoznać się z nią w połączeniach smaków i zapachów. Są różne ciasta, które uwielbiamy. Dlaczego nie spróbować czasem połączyć przyjemności jedzenia kilku w jedną?

Seromakowiec

Seromakowiec

Mój seromakowiec to sztuka kompromisu w potrójnym wydaniu: w jego smaku odnajdą się miłośnicy wilgotnego, czekoladowego brownie (chociaż można też upiec wersję na spodzie z kruchego ciasta), kremowego sernika waniliowego i makowca, wszyscy uraczeni dodatkowo smakiem polewy czekoladowej.

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik i pomysłów na mak

Read More

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Jeden z serników, które od dłuższego czasu chciałam przygotować to sernik pistacjowy, wielkie wyzwanie, bo niełatwo jest nałuskać 200 g pistacji i nie zjeść wszystkich od razu po łuskaniu, a nawet jeszcze w trakcie. Połączenie smakowe, na które wpadłam, próbując po raz pierwszy masła pistacjowego. Wyobraziłam je sobie jako dodatek do masy, do tego czekoladowy spód i biała czekolada… I tak, od dłuższego czasu, sernik pistacjowy nie dawał mi spokoju.

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik

Read More

Sernik z dynią na zimno

Sernik z dynią na zimno

Sernik z dynią na zimno

Eksperymentując latem z pozostałościami dyni z mojego zamrażalnika przygotowałam dwa ciasta: sernik z dynią, pieczony, na imbirowym spodzie, z kajmakiem oraz sernik z dynią na zimno: ciasto bez pieczenia, z twarogu, tężejące na galaretkach pomarańczowych, które można też zastąpić żelatyną, ułożone na biszkoptach oblanych czekoladą. Obie wersje to ciasta o pięknym kolorze, zwłaszcza jeśli uda Wam się kupić dynię o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Teraz, w sezonie, kiedy dynia jest łatwo dostępna w sklepach i na targach, warto przygotować takie pyszne, delikatne, kremowe ciasto lub zamrozić trochę dyni upieczonej w kawałkach lub zmiksowanej po pieczeniu w blenderze i zrobić taki pyszny, dyniowy deser, kiedy za oknem, po długiej zimie, pojawią się pierwsze promienie słońca.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dynię

Read More

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy to ciasto, które już zawsze będę pamiętać jako wypiek, który towarzyszył moim przygotowaniom do podróży do Paryża. Ze spakowaną walizką i biletem na samolot czekającym na stoliku w przedpokoju, stałam w kuchni i piekłam ostatnie przed wyjazdem do Francji ciasto. Była piękna pogoda i świeciło słońce, a w kwietniowym powietrzu powoli czuło się prawdziwą wiosnę, której nadejście tak długo opóźniała nam tegoroczna, okropnie długa zima. Sernik kokosowy to ciasto, przez które niemal spóźniłam się na samolot. Spakowałam kilka kawałków do pudełka, wybiegłam z domu i w ogromnym, zupełnie niespodziewanym dla tej pory dnia, roku i wszystkiego innego korku, pojechałam do mojej przyjaciółki. Po drodze prawie zabrakło mi benzyny, a kiedy po zatankowaniu i pozostawieniu auta na parkingu pod jej domem wreszcie wsiadłyśmy do spóźnionej taksówki, wiedziałyśmy, że to będzie jeden z podróżniczych rekordów w dodarciu na lotnisko, o ile w ogóle nam się to uda.

„Oby to twoje cholerne ciasto było tego warte”.

Zobacz też: Więcej przepisów i pomysłów na sernik

Read More

Sernik migdałowy

Sernik migdałowy

Sernik migdałowy

Choć powstał wiosną, tuż po moim powrocie z Londynu i jeszcze przed wyjazdem do Paryża, sernik migdałowy to ciasto, które proponuję Wam teraz, późną jesienią lub na zimę, zwłaszcza z okazji świąt. Wyobraźcie sobie jego zapach: cudowny aromat migdałów, które najpierw pachną w wyrastającym na dnie tortownicy biszkopcie, pokrojone w słupki, żeby potem, w tej delikatnej, gąbczastej konsystencji, niespodziewanie chrupnąć i eksplodować swoim charakterystycznym smakiem. Następnie jest masa: kremowa, z dodatkiem migdałów zmielonych bardzo drobno, które, w połączeniu z serem, nadają ciastu nie tylko smaku i zapachu, ale również tej delikatnej konsystencji. A na koniec – płatki migdałów uprażone na suchej patelni, którymi posypuje się wierzch. Sernik migdałowy pachnie jak Święta. Smakuje jak miłość: do pieczenia, gotowania i dzielenia się z najbliższymi radością z próbowania nowych smaków.

Read More

Sernik jagodowy na zimno
11 miesięcy ago

Sernik jagodowy na zimno

Niedawno gościł na moim stole, a właściwie na stole mojej przyjaciółki, która obchodziła tego dnia urodziny, sernik jagodowy pieczony, z dodatkiem kremu, na spodzie z biszkoptu czekoladowego. Dziś z kolei zapraszam na ciąg dalszy szalonej przygody sernikowej w odcieniach fioletu czyli sernik jagodowy na zimno, przygotowany w podobnym zestawieniu smakowym i kolorystycznym, choć tym razem wierzch udekorowałam słodką polewą z białej czekolady.

Zobacz też: Więcej pomysłów na jagody i inne przepisy na sernik

Read More

Sernik jagodowy
11 miesięcy ago

Sernik jagodowy

Miłość do serników ma różne oblicza i, podobnie jak w przypadku ciasta z borówką amerykańską, może przybrać piękny, fioletowy kolor i stać się miłością jagodową. Jagody lub, zamiennie, maliny to idealne owoce do przygotowania tego wspaniałego ciasta, a sam sernik jagodowy zaskoczy Was i Waszych gości nie tylko kolorem, ale też delikatną konsystencją i cudownym smakiem, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się udekorować go kremem z mascarpone, z dodatkiem świeżych owoców.

Zobacz też: Więcej pomysłów na jagody i inne przepisy na sernik

Read More

Sernik ricotta

Sernik ricotta

Sernik ricotta

Klasyczny przepis na sernik łatwo zmodyfikować, zamieniając nasz polski, grudkowaty twaróg na jego włoski, deliktaniejszy, nieco bardziej kremowy odpowiednik i uzyskać sernik ricotta. Jest nieco inny w smaku, właśnie za sprawą sera, bo przygotowuje się go dokładnie tak samo, opcjonalnie wzbogacając o owocowe czy inne dodatki, dowolnie dekorując ulubioną polewą czy piekąc na sernikowym spodzie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na sernik

Read More

Sernik z truskawkami
1 rok ago

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Latem stanowczo za krótko rosną truskawki, a sernik z truskawkami pojawia się w mojej kuchni tylko jeden raz, zawsze z dodatkiem czekolady, która z truskawkami komponuje się najlepiej ze wszystkich dodatków. W zeszłym roku zestawienie tych dwóch smaków mieliście okazję wypróbować, piekąc sernik z białą czekoladą, bogato ozdobiony wyjątkowo prostą dekoracją ze świeżych owoców. W tym roku mieliście już okazję wypróbować recepturę na mój sernik truskawkowy na zimno, a dziś proponuję go w kolejnej odsłonie: na spodzie z czekoladowych herbatników, ze śmietankowo-czekoladowym wierzchem oraz musem truskawkowym dodanym do masy serowej. Pyszny, kremowy sernik z truskawkami – skusicie się?

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik oraz inne pomysły na truskawki

Read More

Sernik truskawkowy na zimno
1 rok ago

Sernik truskawkowy na zimno

Gorące lato i sezon na truskawki oznaczają obowiązkową pozycję w moim jadłospisie: sernik. Klasyczne, pieczone wersje lubię zamienić czasem lżejszymi, np. klasycznym sernikiem na zimno, choć w tym roku zdecydowałam się zrobić sernik truskawkowy na zimno w dużo bardziej kalorycznej wersji, przygotowując go z twarogu wymieszanego z mascarpone, zmiksowanych truskawek i bitej śmietany. Pomimo zagrożenia dla naszych bioder i brzuchów ciasto jest lekkie jak chmurka, delikatne i, razem ze spodem z puszystego biszkoptu czekoladowego, rozpływa się przyjemnie w ustach.

Read More

Sernik z dynią

Sernik z dynią

Sernik z dynią

Uwielbiam dynię! Sam widok jej pomarańczowego koloru od razu poprawia mi humor, kiedy na zewnątrz panuje jesienna, nieciekawa aura. Jesienią, w sezonie, przygotowuję zapas mrożonego purèe z dyni i surowej dyni miksowanej, z których zimą, a nawet wczesną wiosną, mogę przygotować moją ulubioną zupę, makaron lub pierogi. Fantastycznie komponuje się ze smakiem kokosu, pomarańczy lub imbiru, to także wyśmienite warzywo deserowe, a dziś zapraszam na sernik z dynią – pewnie większość z Was jeszcze takiego nie jadła.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dynię

Read More

Top

Miło mi Cię gościć :)