Image

Tani obiad

Pomysły na tanie obiady. Niedrogie posiłki domowe z prostych i łatwo dostępnych składników. Przepis na tani obiad, który przy okazji jest dobry i często prosty do przygotowania, składa się z kilku składników, najczęściej łatwo dostępnych i w niewysokiej cenie.

Kopytka z dyni
1 rok ago

Kopytka z dyni

Jedna z moich faworytek spośród smakowych wersji kopytek czyli kopytka z dyni, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, choć również z samej dyni piżmowej, której konsystencja po upieczeniu jest dokładnie taka jak kartofli, można przygotować odpowiednie ciasto.

Zobacz też: Więcej przepisów na kopytka oraz pomysłów na dania z dyni

Read More

Wątróbka z cebulą
1 rok ago

Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulą to moja trauma z dzieciństwa. Moja mama wielokrotnie próbowała przekonać mnie do jej jedzenia, podobnie jak do próbowania wielu innych, mięsnych potraw. Ostatecznie dania, których za żadne skarby nie chcieliśmy jeść ja i mój brat, zniknęły z naszego rodzinnego jadłospisu i dopiero jako dorosła osoba „na swoim” miałam szansę powrócić do dawnych, nielubianych smaków i zrobić do nich kolejne podejście. Nie będę udawać, że wątróbka z cebulą stała się nagle jednym z moich ulubionych dań, ale cieszę się, że znam kilka prostych trików, które sprawiają, że smakuje dużo lepiej niż ta, którą pamiętam ze szkolnych czasów.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej oraz inne pomysły na tani obiad.

Read More

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka

Wątróbka

Dzieciństwo to piękny czas, w którym kształtują się, często na całe życie nasze upodobania smakowe. Kto z nas nie pamięta smacznych ciast czy pierogów serwowanych przez babcię albo najlepszego rosołu gotowanego przez mamę? Niestety, podobnie jak wiele przyjemnych, każdy z nas ma też jedno lub kilka nieprzyjemnych wspomnień kulinarnych z czasów, kiedy był dzieckiem. Jedną z niemile wspominanych dań jest często wątróbka, której nieprzyjemny zapach nie tylko kobiety w ciąży potrafi przyprawić o mdłości, a przecież jest kilka sposobów jej przygotowania, które potrafią znacznie podnieść jej walory smakowe. Jedną z moich propozycji dla Was jest wątróbka z cebulą i jabłkiem, pięknie pachnąca, choć przyznam, że pomimo szczerych chęci i tak nie do końca przekonałam się do jej smaku.

Zobacz też: Więcej pomysłów na wątróbkę oraz inne dania kuchni polskiej

Read More

Placki ziemniaczane
2 lata ago

Placki ziemniaczane

Choć w moim domu najczęściej jadało się placki ziemniaczane tarte na drobnych oczkach tarki lub placki ziemniaczane błyskawiczne, w polskich domach równie często są one grubo ucierane, o wysmażonych, chrupiących brzegach i delikatnym środku. Klasyczny, niedrogi, polski obiad, do podania w wielu różnych wersjach: ze śmietaną, „po węgiersku”, z cukrem lub z twarogiem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ziemniaki i inne dania kuchni polskiej

Read More

Chłodnik litewski
2 lata ago

Chłodnik litewski

W upalne, letnie dni w moim domu rodzinnym mama przygotowywała chłodnik. I choć w sezonie na botwinkę najczęściej sięgam po jej przepis na chłodnik z botwinki, dziś zapraszam na jego siostrzaną wersję czyli klasyczny chłodnik litewski podany z dodatkiem gotowanych ziemniaków i koperku. Teraz już sama nie potrafię powiedzieć, w którym wydaniu smakuje mi najlepiej.

Zobacz też: Więcej pomysłów na botwinkę oraz inne przepisy na chłodnik

Read More

Pizza z kurczakiem i papryką
2 lata ago

Pizza z kurczakiem i papryką

Moja ulubiona pizza z czasów dzieciństwa, kiedy razem z moim młodszym bratem jeździliśmy czasem do miasta, żeby zjeść ją w jednej z niewielu wówczas w mieście sieciowych restauracji. Ciekawe to były czasy, kiedy mama puszczała dzieci na kilkugodzinną wyprawę poza dom, bez telefonów komórkowych, z kluczami od domu zawieszonymi na sznureczkach, na szyjach. Pizza z kurczakiem i papryką, zwana w karcie dań pizzą farmerską, była w tamtych czasach naszym każdorazowym wyborem, stałym punktem programu i przepadaliśmy za nią do tego stopnia, że pewnego razu „udało nam się” zjeść ją niechcący w Wielki Piątek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na pizzę oraz pozostałe przepisy z działu „Kuchnia włoska

Read More

Ryż z truskawkami
2 lata ago

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

Bogactwo truskawek w sezonie daje możliwość eksperymentów z prostymi, klasycznymi potrawami, które, w połączeniu z truskawkowym smakiem, zyskają nowe oblicze. Ryż z truskawkami, który w najprostszej wersji można ugotować z dodatkiem cukru na wodzie lub, lepiej, na mleku, wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami, jest szybkim i prostym do zrobienia, letnim obiadem lub kolacją. Znów przypomina mi się moje dzieciństwo, kiedy podawała nam go mama mojej koleżanki, zapraszając do wspólnego ucztowania wszystkie dzieci z podwórka. To były piękne czasy wspólnych zabaw w chowanego i podchody, jedzenia truskawek prosto z pola i grania w piłkę na ulicy, chodzenia na trzepak i ćwiczenia gimnastyki akrobatycznej przed domem na ulicy. Nic dziwnego, że po tak wyczerpujących zabawach wszyscy pochłaniali ryż z truskawkami, aż uszy się trzęsły.

Read More

Naleśniki ze szpinakiem
2 lata ago

Naleśniki ze szpinakiem

Kiedy mam ochotę na wytrawne naleśniki, w pierwszej kolejności zawsze wybieram naleśniki ze szpinakiem. To moje ulubione danie do przekąszenia na mieście, a w domu lubię usmażyć je, kiedy mam więcej świeżego szpinaku. Farsz można oczywiście przygotować również z mrożonki, ale smak – wiadomo – nie będzie taki sam.

Zobacz też: Więcej pomysłów na naleśniki i inne przepisy na szpinak

Read More

Makaron z jagodami
2 lata ago

Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

Makarony z owocami, w sezonie, są świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, który w dodatku, z dużym prawdopodobieństwem, posmakuje dzieciom. Można je przygotowywać zarówno na słodko (np. makaron z truskawkami i mascarpone lub z dżemem albo konfiturą dodanymi zamiast świeżych owoców czy makaron z jagodami) jak i na wytrawnie, przygotowując z owoców sos lub wykorzystując je jako dodatek do mięsnych albo rybnych składników. Kombinacji smakowych może być wiele, ale najlepiej sprawdzają się zawsze te najprostsze, zwłaszcza gdy czasu i chęci na gotowanie mało, a apetyt wciąż dopisuje.

Read More

Makaron z serem na słodko
2 lata ago

Makaron z serem na słodko

Potrawa, która wielu z Was zapewne kojarzy się z dzieciństwem, to makaron z serem na słodko, pachnący cynamonem lub wanilią, z masłem i delikatnie stopionym na patelni białym serem. W przeciwieństwie do makaronu z serem i cebulą, jego siostrzana, słodka wersja łatwo przypadnie do gustu najmłodszym, a ich mamy przygotują ją szybko, dzięki czemu w letnie popołudnie zyskają dodatkowy czas na spędzenie go ze swoimi dziećmi.

Zobacz też: Więcej pomysłów na makaron

Read More

Młode ziemniaki
2 lata ago

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki to chyba najlepsze warzywo w wiosenno-letnim sezonie. Są takie małe, urocze i jakie smaczne! Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby młodych ziemniaków, tylko chętnych do ich skrobania z reguły brak. Dlatego, zamiast skrobać czy obierać (tyle młodego ziemniaka miałoby się zmarnować?), wolę wyszorować ziemniaczki szczoteczką kuchenną lub nieużywaną, ostrą gąbką i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane, można łatwo i szybko ugotować, a potem podać z charakterystycznymi, letnimi dodatkami: zasmażaną, młodą kapustką albo sałatą ze śmietaną lub mizerią oraz jajkiem sadzonym. Obowiązkowo z kefirem i świeżym koperkiem. Tak, to jeden z moich ulubionych, letnich obiadów!

Zobacz też: Więcej pomysłów na ziemniaki

Read More

Makaron z serem

Makaron z serem

Makaron z serem

W kuchni włoskiej najpopularniejszym dodatkiem do makaronu jest żółty ser: parmezan albo pecorino, rzadziej biała mozzarella, która z kolei króluje jako dodatek do pizzy. W Polsce lubianym i niedrogim daniem, bardzo szybkim do przygotowania, jest makaron z serem białym – klasycznym, grudkowatym twarogiem, do którego, wedle upodobania, można dołożyć różne proste dodatki.

Zobacz też: Więcej pomysłów na makaron

Read More

Chłodnik

Chłodnik

Chłodnik

W upalne, letnie dni, uwielbiam sięgać po chłodniki. Przygotowuję je rano, kiedy nie jest jeszcze bardzo gorąco i wstawiam do lodówki. W zależności od tego jak wysoka jest temperatura, w porze obiadu serwuję chłodnik mocno schłodzony, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę pokruszonych kostek lodu. Mój ulubiony chłodnik ogórkowy zawsze przygotowywała moja mama. Wyjątkowo prosty, nie wymagał użycia blendera, a najlepiej smakował, od kiedy w Polsce masowo pojawiły się jogurty naturalne. Przygotowany z gęstego jogurtu greckiego, daleki kuzyn taratora, chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem jest moim ulubionym daniem letnim.

Zobacz też: Więcej przepisów na chłodniki i inne zupy

Read More

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Od kiedy pamiętam, kurczak pieczony zajmował w naszym rodzinnym jadłospisie szczególne miejsce. Babcia zawsze trzymała koło domu kury, kaczki i gęsi i drób pojawiał się na stole w każdą niedzielę, kiedy u dziadków spotykała się cała rodzina. Pierwszym daniem obowiązkowym był rosół, bez którego dziadek nie wyobrażał sobie niedzielnego obiadu.

Zobacz też: Więcej przepisów na kurczaka

Read More

Pierogi z grzybami i kapustą
3 lata ago

Pierogi z grzybami i kapustą

Na stole wigilijnym w domu moich rodziców co roku, obok pierogów ruskich, pojawiają się pierogi z grzybami i kapustą, które dzieci w naszej rodzinie od lat nazywają czarnymi pierogami i odmawiają ich jedzenia, wybierając pierogi „białe, te ładniejsze”.

Zobacz też: Przepisy na potrawy wigilijne i inne receptury na Boże Narodzenie

Read More

Top

Miło mi Cię gościć :)