Pin It

„Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.”

“Przetwory i dania mięsne” jest jednym z polskich bestsellerów kulinarnych (dotychczas wszystkie książki Siostry Anastazji sprzedały się w ilości ponad 1,3 mln egzemplarzy). W książce znajdziemy aż 153 przepisy na przetwory z owoców, warzyw i grzybów oraz dania z mięsa i ryb.

Przetwory owocowe lub warzywne często goszczą w polskich domach. W sezonie na świeże, młode owoce czy warzywa w kuchni polskiej przygotowuje się dżemy, konfitury, marmolady i powidła, kisi ogórki, zamyka w słoikach sałatki warzywne, przygotowuje soki, syropy. Sięga się po nie zimą, kiedy warzywa i owoce w sklepach są droższe, mniej dojrzałe, hodowane w szklarniach, o zupełnie innym niż latem smaku. W latach 90-tych cała Polska zachłysnęła się dostępnymi w sklepach dżemami, sałatkami czy nawet klopsami i gołąbkami w słoikach. Obecnie domowe przetwory, bez konserwantów czy sztucznych dodatków zagęszczających, wracają w polskiej kuchni do łask. Warto zrobić je samemu wiedząc, co weszło w ich skład, korzystając z pomysłów na te najpopularniejsze, jak i nieco rzadziej spotykane kombinacje owoców i warzyw.

Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji

Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji

Książka ”Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji” została wydana w twardej, połyskującej oprawie i jest jedną z kilku książek autorki. Została podzielona na dwa główne rozdziały: „Przetwory” oraz „Dania”, które z kolei dzielą się na mniejsze części. Całość to aż 153 przepisy ze zdjęciami, poprzedzona przedmową, której autorem jest Andrzej Kozioł oraz zestawem porad Siostry Anastazji, dotyczących wyboru owoców, warzyw i grzybów do przetworów, przechowywania, magazynowania, przygotowania słoików.

Obok każdego przepisu w książce zamieszczono prostą, schludną fotografię – w przypadku przetworów jest to zawsze słoiczek z położonymi obok warzywami lub owocami. Potrawy zostały w prosty sposób sfotografowane na talerzach. Każdy przepis to lista składników, instrukcja wykonania oraz uwagi, np. odnośnie zastosowania danego przetworu lub potrawy czy sposobu podania.

 

Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji - fragment

Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji – fragment

W części „Przetwory owocowe” znajdziemy przepisy na soki, dżemy owocowe, owoce w syropie oraz marynowane. Jest tu odrobina klasyki, np. truskawki w syropie, konfitura z róży, powidła śliwkowe, ale też próba pokazania dodatkowych kombinacji: przetwory ze śliwek z orzechami, dżem z dyni, konfitura z brusznicy.

Przetwory warzywne„, najobszerniejszy rozdział w książce, to tzw. klasyka gatunku. Znajdziemy tu przepisy na warzywa zamknięte w słoiczkach, które po otwarciu można wykorzystać jako składnik zup, dodatek do mięs, ryb, zapiekanek czy jako samodzielną sałatkę. Większość z nas choć raz spróbowała fasolki szparagowej lub marchewki z groszkiem ze słoiczka, a buraczki to jeden z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Bardzo dużo przepisów w rozdziale „Przetwory warzywne” bazuje też na cukinii, ogórkach, papryce i kapuście.

Przetwory z grzybów„, najmniejszy rozdział, zawiera przepisy na grzyby marynowane lub solone, z dodatkiem warzyw i odpowiednim zestawem przypraw – np. podgrzybki marynowane z marchewką, marynowane kurki, opieńki czy maślaki. Są to przepisy wykorzystujące najpopularniejsze grzyby występujące w polskich lasach i na łąkach.

W rozdziale „Dania” Siostra Anastazja sporą część poświęca potrawom z drobiu. Znajdziemy tu przepisy na pieczonego kurczaka, drobiowe kotlety z dodatkiem grzybów, szynki lub żółtego sera i roladki. Pozostałe mięsa to również pomysły na kotlety, pieczenie i pulpety, a także potrawy z królika czy pasztety. Coś dla siebie znajdą tu także miłośnicy ryb – Siostra Anastazja proponuje przepisy na łososia z żółtym serem, karpia lub szczupaka w galarecie czy śledzie z cebulką.

Podsumowanie

Książkę “Przetwory i dania mięsne” polecam paniom domu, które cenią tradycyjną, polską kuchnię z drobnymi modyfikacjami, poszukują przepisów na przetwory z sezonowych owoców lub warzyw oraz dania na imieniny lub niedzielny obiad. Ze względu na praktyczne porady książka przyda się też osobom stawiającym pierwsze kroki w przygotowaniu domowych przetworów – chociaż w tym wypadku niektórych, bardzo klasycznych smaków tj. jagody ze słoiczka czy dżem truskawkowy będzie trzeba poszukać w innej literaturze. Przepisy na przetwory warzywne trafią w gust smakoszy marynowanych i kiszonych warzyw, a zestaw receptur na grzyby zamknięte w słoiczkach powinien znaleźć się na półce każdego zapalonego grzybiarza.

Informacje o książce

- Tytuł: “Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji”

- Autorka: Siostra Anastazja Pustelnik FDC

- Wydawnictwo WAM

- Liczba stron: 224

- Cena: ok. 32,00 zł

- Gdzie kupić: e.wydawnictwowam.pl/