fbpx
Czytasz właśnie
Pstrąg cytrynowy

Pstrąg cytrynowy

Pstrąg cytrynowy

Latem często jadam pstrąga. W pobliskiej smażalni prowadzącej własną hodowlę zamawiam rybę z masłem czosnkowym prosto z opalanego drewnem pieca i na ławce, pod parasolem, zjadam całego pstrąga w towarzystwie frytek i surówki, popijając małym piwem. W tym samym miejscu kupuję czasem świeżego pstrąga do domu, gdzie smażę go w tradycyjny sposób, w panierce lub zapiekam w piekarniku albo grilluję na grillowej patelni. Pstrąg cytrynowy – najlepszy, najpopularniejszy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza

Gwarancją połowy sukcesu w przygotowywaniu dań z pstrąga jest bardzo świeża ryba. Choć przy zbyt małej ilości cytryny i przypraw oraz braku świeżości wydziela charakterystyczny zapach, świeży, z odpowiednimi dodatkami, smakuje wybornie. Pstrąg nadaje się zarówno do smażenia, grillowania i pieczenia, a w najprostszej wersji wystarczy przyprawić go sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Zobacz też
Pesto z bobu

Pstrąg cytrynowy uzyska odrobinę charakteru, gdy dodamy do niego masło czosnkowe i zioła. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie frytek albo ryżu czy ziemniaków i surówki.

Pstrąg cytrynowy

Pstrąg cytrynowy

5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Danie główne
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 2 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego, masła lub oliwy
  • sól, biały pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Każdą rybę myję, osuszam na papierowym ręczniku lub serwetce i nacieram solą i pieprzem.
  • Do środka każdej ryby wkładam czosnek roztarty z odrobiną soli i suszonych ziół oraz listków laurowych. Czosnkiem nacieram też rybę z wierzchu.
  • Do środka wkładam też po 2 łyżeczki masła i po kilka połówek plasterków cytryny oraz drobno posiekane, świeże zioła.
  • Krok opcjonalny. Odstawiam ryby na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Nacieramy ryby stopionym masłem klarowanym i grilluję (na ruszcie) przez ok. 10-15 minut z każdej strony.
  • UWAGA: Jeśli ryby są grillowane na patelni do grillowania, masłem klarowanym, zamiast nacierać pstrąga, wystarczy delikatnie natrzeć dno patelni.
  • Cytrynowego pstrąga dekoruję plasterkami cytryny i świeżą natką pietruszki.
  • Podaję z frytkami i surówką lub z ryżem, albo ziemniakami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pstrąg cytrynowy
Pstrąg cytrynowy

31 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom