Latem często jadam pstrąga. W pobliskiej smażalni prowadzącej własną hodowlę zamawiam rybę z masłem czosnkowym prosto z opalanego drewnem pieca i na ławce, pod parasolem, zjadam całego pstrąga w towarzystwie frytek i surówki, popijając małym piwem. W tym samym miejscu kupuję czasem świeżego pstrąga do domu, gdzie smażę go w tradycyjny sposób, w panierce lub zapiekam w piekarniku albo grilluję na grillowej patelni. Pstrąg cytrynowy – najlepszy, najpopularniejszy.
Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza
Gwarancją połowy sukcesu w przygotowywaniu dań z pstrąga jest bardzo świeża ryba. Choć przy zbyt małej ilości cytryny i przypraw oraz braku świeżości wydziela charakterystyczny zapach, świeży, z odpowiednimi dodatkami, smakuje wybornie. Pstrąg nadaje się zarówno do smażenia, grillowania i pieczenia, a w najprostszej wersji wystarczy przyprawić go sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Pstrąg cytrynowy uzyska odrobinę charakteru, gdy dodamy do niego masło czosnkowe i zioła. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie frytek albo ryżu czy ziemniaków i surówki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 pstrągi
- 2 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego, masła lub oliwy
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak sprawdzić świeżość ryby
- Jak zrobić masło klarowane
Jak zrobić
- Każdą rybę myję, osuszam na papierowym ręczniku lub serwetce i nacieram solą i pieprzem.
- Do środka każdej ryby wkładam czosnek roztarty z odrobiną soli i suszonych ziół oraz listków laurowych. Czosnkiem nacieram też rybę z wierzchu.
- Do środka wkładam też po 2 łyżeczki masła i po kilka połówek plasterków cytryny oraz drobno posiekane, świeże zioła.
- Krok opcjonalny. Odstawiam ryby na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
- Nacieramy ryby stopionym masłem klarowanym i grilluję (na ruszcie) przez ok. 10-15 minut z każdej strony.
- UWAGA: Jeśli ryby są grillowane na patelni do grillowania, masłem klarowanym, zamiast nacierać pstrąga, wystarczy delikatnie natrzeć dno patelni.
- Cytrynowego pstrąga dekoruję plasterkami cytryny i świeżą natką pietruszki.
- Podaję z frytkami i surówką lub z ryżem, albo ziemniakami.
nawt niezłe niewiedziałam że dodaje sie czosnek -pycha
Jako początkująca gospodyni, pierwszy raz na przygotowanie ryby zdecydowałam się właśnie według tego przepisu. I to był mój najlepszy wybór. Jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznej, delikatnej i pysznej rybki. 🙂
Ja takiego pstrąga lubię jeść w towarzystwie takich pięknych pań 🙂
[..YouTube..] Ja takiego pstrąga lubię jeść w towarzystwie takich pięknych pań 🙂
Uwielbiam pstrąga, ponieważ ma delikatne mięsko ale zawsze piekę w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Posypuję różnymi ziołami, solą, pieprzem i pokrojonymi w plasterki czosnkiem. Do tego podaję tylko surówkę! – oczywiście bez ziemniaków czy frytek bo to jest niezdrowe połączenie(białko + skrobia się wykluczają). Nigdy nie smażę, ponieważ wtedy powstają wolne rodniki które zagrażają zdrowiu.
pozdrawiam
Wszedłem na twój profil i już wiem o czym myślisz, pisząc – spięte oczy… (-,-)
[..YouTube..] Wszedłem na twój profil i już wiem o czym myślisz, pisząc – spięte oczy… (-,-)
[..YouTube..] @zanciol13 Wszedłem na twój profil i już wiem o czym myślisz, pisząc – spięte oczy… (-,-)
Pstrąg to najpyszniejsza ryba świata <3 Dziękuję za przepis ;*
Zabrzmiało jakby chodziło o spięte oczy – haha 😀
[..YouTube..] Pstrąg to najpyszniejsza ryba świata <3 Dziękuję za przepis ;*
[..YouTube..] Zabrzmiało jakby chodziło o spięte oczy – haha 😀
[..YouTube..] @ProTrolingBitch Zabrzmiało jakby chodziło o spięte oczy – haha 😀
to biały pieprz, jest łagodniejszy od czarnego 🙂
[..YouTube..] to biały pieprz, jest łagodniejszy od czarnego 🙂
[..YouTube..] @Maro11500 to biały pieprz, jest łagodniejszy od czarnego 🙂
uu trochę sporo tego pieprzu jak na mój gust
U mnie teraz już też. Ale pomoc techniczna twierdzi, że zaraz wszystko wróci do normy :).
A nie funkcjonuje? Jaki komunikat się wyświetla?
[..YouTube..] uu trochę sporo tego pieprzu jak na mój gust
Jestem za, pod warunkiem, że strona z przepisem zacznie funkcjonować. 🙂
Juz jest ok 😉
Error establishing a database connection
chyba nie 🙂
chyba twój najdłuższy filmik ;]
[..YouTube..] Pyszka
[..YouTube..] chyba nie 🙂
[..YouTube..] @allinbrocade chyba nie 🙂
[..YouTube..] chyba twój najdłuższy filmik ;]
PYSZNIE WYGLĄDA ( nabrałam ochoty na takiego pstrąga)
[..YouTube..] PYSZNIE WYGLĄDA ( nabrałam ochoty na takiego pstrąga)