Purèe z dyni

Purèe z dyni

W sezonie na dynię alternatywą dla puree z ziemniaków jest w mojej kuchni purèe z dyni. Najlepiej przygotować je z dyni piżmowej, która po ugotowaniu przypomina w konsystencji gotowane kartofle i nie wymaga odciskania po zmiksowaniu lub ugnieceniu. Dynia ma piękną, z reguły intensywnie pomarańczową barwę i bardzo mało kalorii, dlatego świetnie zastąpi ziemniaki, zwłaszcza na talerzach osób będących na diecie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dynię oraz pomysły na inne dodatki do drugich dań

Purèe z dyni można podać na ciepło, jako dodatek do mięs i ryb lub wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy z dyni albo niskokaloryczny dodatek zagęszczający do owocowych dżemów. Na zimno świetnie sprawdzi się też jako dip do chipsów.

  • 1 kg dyni (najlepsza będzie dynia piżmowa)
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)
  • szczypta soli (opcjonalnie)
 

Wykonanie:


Krok 1. Z dyni usuwamy miąższ i pestki i kroimy na mniejsze kawałki (można, ale nie trzeba, obrać skórkę).

Krok 2. Kawałki dyni zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 45 minut do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Jeśli dynia była pieczona w skórce, po upieczeniu ostrożnie usuwamy ją nożem.

Krok 3. Kawałki dyni ugniatamy praską do purèe razem z masłem i solą, delikatnie wygładzamy łyżką w misce i dekorujemy świeżą miętą.

 

Puree dyniowe

Purèe dyniowe