Pin It

Purèe ziemniaczane jest, obok gotowanych ziemniaków z wody (polanych masłem lub sosem), jednym z najczęściej podawanych w Polsce dodatków do mięs (np. do kotletów schabowych lub mielonych). Dobrze ugniecione, bez grudek, z dodatkiem odrobiny stopionego masła, mleka lub śmietanki kremówki i szczypty soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, uzyskuje gładką, jedwabistą konsystencję. Z takiego purèe z ziemniaków możemy tworzyć fantazyjne rzeźby na talerzu, warto jednak pamiętać, że koniecznie należy je podawać na gorąco – wystudzone traci swój doskonały smak.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej

Purèe ziemniaczane

Purèe ziemniaczane

 

 

Purèe ziemniaczane – przepis


Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 kopiaste łyżki masła (stopione)
  • 1 szklanka mleka lub śmietanki kremówki
  • ½ łyżeczki soli + 2 łyżki do gotowania
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
 

Wykonanie:


Krok 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.

Krok 2. Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości.

Krok 3. Ugniatamy w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę do kartofli. W trakcie ugniatania dodajemy roztopione masło i mleko/śmietankę.

Dobra rada: Ugniatanie za pomocą tłuczka będzie łatwiejsze, gdy garnek z ziemniakami postawimy dość nisko, np. na podłodze.

Krok 4. Pod koniec ugniatania przyprawiamy purèe i dokładnie mieszamy.

Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub zup.

 
A Wy, jakie purèe lubicie najbardziej?

Puree z ziemniaków

Puree z ziemniaków