Pin It

Tradycyjną, domową wędliną podawaną na Wielkanoc w moim rodzinnym domu jest rolada z boczku. Moja mama przygotowuje ją 1-2 dni wcześniej, a rozchodzący się po całym domu, intensywny zapach przypomina wszystkim, że lada chwila zaczną się Święta.

Boczek na roladę warto zamówić w sklepie z kilkudniowym wyprzedzeniem, zwłaszcza że potrzebny jest go jeden płat, o szerokości ok. 3 cm i wadze ok. 1 kg, a sklepy mięsne z reguły zaopatrują się w świeży boczek w płatach w niewielkich ilościach.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe wędliny

Rolada z boczku jest bardzo łatwą do zrobienia, domową wędliną i daje możliwość eksperymentowania z zawijanymi do środka dodatkami. Polecam kapary i kolorowy pieprz, można też spróbować dodać np. sparzone i obrane ze skórki migdały lub orzechy.

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Rolada z boczku – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki (na 1 roladę):

  • 1 płat surowego boczku (grubość ok. 3 cm, waga ok. 1 kg )
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • papryka w proszku
  • estragon
  • 1 mały słoiczek kaparów (opcjonalnie)
  • kolorowy pieprz ziarnisty
  • sól

Akcesoria kuchenne:

  • foliowy rękaw do pieczenia
  • sznurek (niebarwiony syntetycznie)

Wykonanie:

Krok 1. Boczek nacieramy z obydwu stron czosnkiem i posypujemy przyprawami. Jeśli chcemy dodać kapary, możemy ułożyć je na brzegu, od którego rozpoczniemy zawijanie.

Krok 2. Zawijamy boczek w rulon starając się zwijać jak najciaśniej.  Obwiązujemy dookoła sznurkiem (sznurek powinien układać się na roladzie w kształty litery „X”.

Krok 3. Wkładamy do rękawa foliowego, zawiązujemy brzegi.

Krok 4. Pieczemy roladę przez około 1 godzinę w temperaturze 120-150 stopni C (jeśli piekarnik ma termoobieg, powinno wystarczyć 120 stopni) aż do zrumienienia.

Krok 5. Po upieczeniu wyjmujemy z rękawa i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

 

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Rolada z boczku