Pin It
Rosół rybny

Rosół rybny

W postną Wigilię podawaną jako pierwsze danie zupą, zwłaszcza w północnych, nadmorskich regionach polski, jest rosół rybny. Ugotowany na włoszczyźnie uduszonej na maśle, przechodzi aromatem smacznej, słodkowodnej ryby. Choć z wyglądu łudząco przypomina klasyczny rosół, w smaku jest zupełnie inny. Zdziwi się ten co pomyśli, że rosół z gotowanej ryby będzie brzydko pachnieć. Odpowiednio doprawiony, zaskoczy Was delikatną słodkością marchewki i rybiego mięsa, z lekką nutką cytryny, która nada mu wyrazu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na zupy i inne przepisy na potrawy wigilijne

Rosół rybny możecie przygotować zarówno na głowach i ogonie (nabierze intensywnego smaku, ale może też stracić na klarowności) jak i na pozostałej części ryby. W wersji wigilijnej idealnie będzie smakować rosół ugotowany na karpiu lub linie, można też przygotować go na pstrągu, a także na rybach morskich.

 

Przepis na rosół rybny

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 6 osób):

  • 1-1,5 kg ryby (głowy, ogony, tusza)
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki (obrane, pokrojone na większe kawałki lub na grube plastry)
  • 1 pietruszka (obrana, pokrojona na większe kawałki lub na grube plastry)
  • ½ korzenia selera (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
  • 1 średni por (tylko biała część)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (opcjonalnie)
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól, biały pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane

Wykonanie:


Krok 1. W dużym garnku dusimy warzywa na maśle przez ok. 10 minut.

Krok 2. Dodajemy głowy, ogony i pozostałe mięso ryb, zalewamy wodą, dosypujemy przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu) i tymianek oraz lubczyk i gotujemy przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy 2-3 łyżki soli i sok z cytryny.

Krok 3. Ostrożnie wyjmujemy części ryb z wywaru, odcedzamy łyżką cedzakową warzywa i przyprawy.

Rosół rybny serwujemy w bulionówkach, udekorowany plasterkami ugotowanej marchewki i/lub pietruszki

 

Rosół rybny

Rosół rybny