Pin It

W Tłusty Czwartek moja babcia smaży róże karnawałowe, do których nakłada „ociupinkę” własnoręcznie przygotowanej konfitury z róży. To tradycyjny wypiek w naszej rodzinie i choć moja mama częściej przygotowuje faworki, ja wolę faworyzować karnawałowe róże, zwłaszcza z babciną konfiturą, którą, we własnej kuchni, zastąpiłam dziś równie dobrze dopasowanym i bardzo smacznym, domowym dżemem malinowym.

Zobacz też: Więcej przepisów na Tłusty Czwartek

Domowe róże karnawałowe przygotowałam z bardzo szybkiego do wyrobienia ciasta, które wymaga możliwie najcieńszego wałkowania, do przezroczystości, a do wycinania kółek będą potrzebne: szklanka, duży kieliszek lub literatka i mały kieliszek do wódki.

Róże karnawałowe – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (na ok. 35 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 20 g masła (zmrożone)
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • szczypta soli

Do smażenia:

  • 500 g smalcu lub oleju

Dodatki:

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Kalkulator kuchenny
 

Wykonanie:


Krok 1. Masło ucieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy łyżką z przesianą przez sito mąką.

Krok 2. Dodajemy cukier, jajka, żółtka, sól i alkohol, szybko zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Krok 3. Wałkujemy ciasto partiami na stolnicy, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Wałkować należy jak najcieniej (ciasto po oderwaniu od stolnicy łatwo się kurczy).

Krok 4. Wykrawamy 3-4 kółka różnej wielkości (najlepiej kiedy średnica największego wynosi 7 cm, a pozostałe są kolejno o 1 cm mniejsze).

Krok 5. Każdy krążek ciasta nacinamy w 5 miejscach (każde nacięcie to długość ok. 1/2 cm).

Krok 6. Środek największego krążka smarujemy surowym białkiem, układamy na nim kolejny, o 1 cm mniejszy aż do ułożenia na wierzchu najmniejszego krążka, którego nie smarujemy, za to dociskamy palcem, żeby wszystkie krążki dokładnie się zlepiły.

Krok 7. Rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i wrzucamy mały kawałek ciasta, dzięki któremu sprawdzimy czy temperatura tłuszczu jest odpowiednio wysoka do smażenia róż karnawałowych (ciasto powinno szybko wypłynąć na powierzchnię i usmażyć się).

Krok 8. Każdą różę dokładnie omiatamy z nadmiaru mąki pędzelkiem (nie będzie przypalać się w tłuszczu) i wkładamy na rozgrzany tłuszcz, płatkami do dołu.

Krok 9. Kilkanaście-kilkadziesiąt sekund po wrzuceniu na tłuszcz róże karnawałowe obracamy specjalnymi szczypcami lub drewnianą łopatką. Dosmażamy spód, odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Krok 10. Wystudzone róże posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy konfiturą.

 

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe