Gości na wielu stołach w polskich domach: sałatka jarzynowa. Klasyczna, polska sałatka, zapewne każdy z Was choć raz miał okazję jej spróbować. Dawniej często przygotowywała ją moja mama, był to jej numer popisowy z okazji imienin i innych, rodzinnych uroczystości.

Zobacz też: Więcej pomysłów na sałatki

Choć osobiście nigdy za nią nie przepadałam, jest to ulubiona sałatka w mojej rodzinie. Przygotowuję ją według receptury mojej mamy: z gotowanych ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, z dodatkiem groszku i kukurydzy z puszki oraz majonezu. Dla wzbogacenia smaku dodaję kiszonego ogórka, dzięki któremu sałatka jarzynowa nie jest mdła. Ogórki można zastąpić marynowanymi grzybkami lub sokiem z cytryny i, w zależności od rodzaju majonezu, dodać też odrobinę soli i pieprzu, musztardy lub soku z cytryny.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 2-3 średnie ziemniaki (wyszorowane, ugotowane w mundurkach)
  • 1 średnia marchewka (wyszorowana, ugotowana w skórce lub oskrobana)
  • 1/4 średniego selera (wyszorowany, ugotowany w mundurku)
  • 1 mała pietruszka (wyszorowana, ugotowana w mundurku)
  • 1 duży ogórek kiszony lub 2-3 grzybki marynowane
  • 100 g zielonego groszku (ugotowany lub z puszki)
  • 100 g kukurydzy (ugotowanej lub z puszki)
  • 1/2 jabłka (obrane ze skórki)
  • 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 mały słoiczek majonezu (ok. 300 g)
  • sól, pieprz, sok z cytryny, musztarda (opcjonalnie)

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować kukurydzę
  2. Jak zrobić różę z marchewki

Wykonanie:

Krok 1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, ogórka, jabłko i jajko kroimy w niedużą kostkę.

Krok 2. W dużej salaterce mieszamy wszystkie składniki i wyrównujemy łyżką powierzchnię.

Krok 3. Dekorujemy sałatkę natką pietruszki, paskami papryki lub różyczkami z marchewki.

Krok 4. Wstawiamy sałatkę jarzynową do lodówki na ok. 1 godzinę.

 

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa