Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Kocham sezon letni za piękną pogodę, wakacje i bogactwo sezonowych owoców, z których powstaje w tym czasie moja ulubiona sałatka owocowa. Podejrzana kiedyś w jednym z hoteli, w trakcie wyjazdów służbowych do dziś jest jednym z moich ulubionych śniadań, chociaż we własnej kuchni najczęściej przygotowuję ją sobie na deser. Można zrobić ją z mieszanki dowolnych owoców i tylko własne upodobania smakowe decydują o tym, co ostatecznie trafi na nasze talerze.

Zimą do sałatki owocowej lubię wykorzystywać jabłka, brzoskwinie i ananasa z puszki, ciemny lub jasny winogron oraz banana i cynamon, który pięknie doprawia całość i nadaje sałatce charakterystycznego aromatu zimowych owoców. Latem sałatka owocowa jest o wiele bardziej kolorowa i wygląda obłędnie apetycznie za sprawą czerwonych truskawek lub malin, zielonego kiwi, granatowej borówki amerykańskiej lub polskich jagód, słonecznie żółtego, świeżego ananasa oraz melona i cudownie soczystego arbuza w kulkach. Całość można dodatkowo polać jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym i pyszny, letni posiłek, który sprawia mi ogromną przyjemność, jest gotowy.

 

Sałatka owocowa – przepis

Składniki (dla 4 osób):

  • 12 truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone na plastry lub w ćwiartki)
  • ½ ananasa (obrany ze skórki, pokrojony w plastry, następnie w ćwiartki)
  • ½ melona (pokrojony w kostkę lub w kulkach)
  • ok. 200 g arbuza (wypestkowany, pokrojony w kostkę lub w kulkach)
  • 100 g borówki amerykańskiej lub jagód (umyte, osuszone)
  • 2 kiwi (pokrojone w plastry)
  • 4-8 łyżek jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego (opcjonalnie)
  • świeża mięta (do dekoracji)

Wykonanie:


Krok 1. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w salaterce i serwujemy sałatkę w niewielkich miseczkach, udekorowaną świeżą miętą.


 

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa