Pin It
Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła

Z okazji imienin czy innych rodzinnych uroczystości, jako alternatywę dla klasycznej sałatki jarzynowej, moja mama, od dłuższego czasu, przygotowuje wyjątkowo prostą i zdrową sałatkę, która jest doskonałą przekąską imprezową, ale z powodzeniem można ją też podać jako dodatek do mięs czy ryb, a nawet, w nieco większych ilościach, jako samodzielne danie. Sałatka z brokuła to proste w przygotowaniu i szybkie danie – wystarczy kilka minut gotowania brokułowych różyczek, zblanszowanie cebuli, dodanie oliwy i przypraw, a pozostałe składniki pochodzą z puszki, pudełka i torebki – trzeba je jedynie pokroić, odcedzić, uprażyć. Myślę, że taka sałatka z brokuła może stać się hitem Waszych spotkań w gronie rodziny lub znajomych – na przyjęciach organizowanych przez moją mamę zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

Zobacz też: Więcej przepisów na brokuły i inne pomysły na sałatki

 

Sałatka z brokuła – przepis


Czas przygotowania
: 10 minut

Składniki:

  • 1 brokuł (tylko różyczki, podzielone na mniejsze kawałki)
  • 1 duża cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 puszka kukurydzy (odcedzona)
  • 1-2 opakowania sera sałatkowego solankowego (pokrojony w kostkę o boku ok. 2 cm, w pudełku)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika (uprażone)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (można zastąpić innym, płynnym, zdrowym olejem, np. z pestek dyni)
  • 1 łyżka octu śliwkowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Krok 1. Różyczki brokułowe gotujemy 5 minut w nieosolonej wodzie.

Krok 2. Cebulę blanszujemy przez około 3 minuty.

Krok 3. Wystudzone warzywa układamy w salaterce, przykrywamy kukurydzą i serem, prószymy uprażonym słonecznikiem.

Krok 4. Polewamy całość oliwą i octem śliwkowym.

Krok 5. Dodatkowo, w salaterce lub bezpośrednio na talerzach, sałatkę można doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

 

Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła