Pin It

Imprezowo-imieninowa sałatka z tuńczykiem i ryżem, według bardzo starego przepisu, który w przerwie między wykładami podyktowała mi koleżanka ze studiów. Po wielu latach, odkopana ze starego zeszytu z przepisami, znalazła swoje miejsce na moim stole. To bardzo pożywna sałatka, którą, w nieco lżejszej i bardziej sypkiej wersji, można przygotować bez dodatku majonezu.

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Sałatka z tuńczykiem swój dobry smak zawdzięcza tuńczykowi wysokiej jakości, najlepiej w sosie własnym, choć można spróbować dodać do niej odcedzonego tuńczyka w oliwie z oliwek. Smak tuńczyka dominuje w sałatce, dlatego bardzo ważna jest jego naprawdę wysoka jakość, a szczególnie pożądane są duże kawałki ryby.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem – przepis


Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: ok. 25 minut

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 1 szklanka ryżu arborio parboiled (ugotowany al dente; wystudzony)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odcedzony)
  • 1 puszka kukurydzy (odcedzona)
  • 3 jajka (ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kosteczkę)
  • 2 ogórki kiszone (pokrojone w kosteczkę)
  • 1/2 cebuli (drobno pokrojona)
  • 2-3 łyżki majonezu

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić majonez

Wykonanie:



Krok 1. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.

 

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Sałatka z tuńczyka i ryżu