Jedna z lepszych wędlin na wielkanocny i bożonarodzeniowy stół – schab ze śliwką, pięknie pachnący w trakcie pieczenia, świąteczny i nie wymagający wielu przygotowań. Wystarczy dobrej jakości schab bez kości i miękkie śliwki suszone, najlepiej organiczne, takie delikatne, które po upieczeniu i pokrojeniu będą pięknie prezentować się w samym środku mięsnego plastra. Tylko kilka przypraw, bez zbędnych kombinacji, bo smak mięsa i owoców to wiodący w tej potrawie duet.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Choć moja mama, tradycjonalistka, od lat przygotowuje na Wielkanoc roladę z boczku, udaje mi się ją czasem namówić na schab ze śliwką. Można go upiec w piekarniku parowym, dzięki czemu mięso zachowa soczystość od środka i zrumienioną, wierzchnią skórkę. Warto na czas pieczenia, jeśli piekarnik nie ma funkcji parowej, wstawić do środka żaroodporne naczynie z wodą (ok. 250 ml), która będzie stopniowo parować. Zamiast pary wodnej do nawilżania mięsa można wykorzystać ciemne, łagodne piwo, najlepiej o śliwkowym smaku. Podlewany takim trunkiem, schab ze śliwką nabierze dodatkowego, interesującego smaku. To także ulubiona, zimna przekąska mojej przyjaciółki, Ewy, która poleciła mi wypróbować kiedyś jego wersję z nadzieniem wzbogaconym o suszone figi. Uwielbiam takie eksperymenty: prostą recepturę można udoskonalić na wiele sposobów i nawet moja mama, wierna tradycyjnym przepisom, daje się czasem nakłonić do wprowadzenia drobnych modyfikacji.

Schab ze śliwką – przepis

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: ok. 1,5 godziny

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości (umyty w zimnej wodzie, osuszony na papierowym ręczniku)
  • ok. 200 g śliwek suszonych (można opcjonalnie połowę śliwek zastąpić suszonymi figami)
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)

Dodatkowo:

  • ½-1 szklanka ciemnego piwa (opcjonalnie; najlepsze będzie piwo o śliwkowym smaku)

Wykonanie:

Krok 1. Na środku schabu wycinamy otwór o szerokości ok. 2-3 cm, przez całą długość kawałka mięsa.

Krok 2. Nadziewamy schab śliwkami (opcjonalnie z dodatkiem fig) przekładanymi ziarnami ziela angielskiego.

Krok 3. Nacieramy schab ze wszystkich stron solą, pieprzem i czosnkiem.

Krok 4. Wkładamy schab do worka do pieczenia i wlewamy (opcjonalnie) ½ szklanki piwa. Zamykamy klipsami.

Schab można też upiec bez worka, wstawiając na czas pieczenia do piekarnika (na dolną półkę) żaroodporny kubek z wodą lub podlewając mięso piwem co 20 minut.

Pieczemy schab ze śliwką w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra+dół) lub na specjalnym trybie do pieczenia mięs (jeśli mięso pieczemy bez rękawa, można wybrać tryb z przypiekaniem, grill lub tryb parowy, w zależności od modelu piekarnika i zaleceń w instrukcji).

Na każdy 1 kg mięsa przypada 90 minut (1,5 godziny) pieczenia. W przypadku pieczenia bez rękawa schab ze śliwką można obracać co 45 minut.

Krok 5. Wystudzony schab ze śliwką kroimy w plastry i serwujemy.

 

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką