Najlepszy ser do naleśników robi moja mama, a jeszcze lepszy babcia :). Właściwie obie przygotowują go dokładnie tak samo, ze zmielonego drobno twarogu z dodatkiem cukru, ziaren wanilii i żółtka. To ser do naleśników o smaku dzieciństwa – uwielbiałam go nawet w wersji na zimno, a skutki łakomstwa w postaci czkawki towarzyszyły mi za każdym razem, gdy zakradałam się do lodówki, żeby zjeść po kryjomu to, co zostało po śniadaniu.

Ser do naleśników można łączyć z wieloma dodatkami: nałożyć go do środka, zawinąć i udekorować miodem, syropem klonowym, konfiturą, polewą czekoladową lub bitą śmietaną. Najbardziej lubię go w towarzystwie naleśników i świeżych owoców: malin lub truskawek. A Wam, z czym najlepiej smakuje?

Ser do naleśników

Ser do naleśników

Ser do naleśników – przepis

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g twarogu (zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 1 żółtko (z wyparzonego jajka; opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy)
  • 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • miąższ z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki cynamonu
Przydatne poradniki:

Wykonanie:

Krok 1. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce, ugniatając widelcem.

 

Twarożek do naleśników

Twarożek do naleśników