fbpx
Czytasz właśnie
Sernik bananowy

Sernik bananowy

Sernik bananowy

Przepis na sernik bananowy wymyśliłam w zeszłoroczną Wigilię. Zapewniam, że w czasie gdy na zewnątrz panuje mróz, a dookoła leży śnieg, jedną z lepszych rzeczy na poprawę nastroju, oprócz herbaty z konfiturą, gorącej czekolady lub grzanego wina, jest sernik z bananów, którego piękny zapach unosi się po całym domu w trakcie pieczenia. Zobaczcie jak zrobić sernik bananowy krok po kroku!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Serniki to uniwersalne ciasta dobre na każdą okazję i o każdej porze roku. Można dekorować je sezonowymi owocami, przygotowywać na spodach o różnych smakach, polewać polewami lub galaretką. Zimą, kiedy brakuje klasycznych, sernikowych dodatków takich jak maliny czy truskawki, warto pokusić się o przygotowanie sernika z łatwo dostępnymi bananami.

Zimowy sernik z bananami

Przygotowując tę recepturę, chciałam uzyskać przepis na ciasto zimowe, które można upiec ze składników łatwo dostępnych nawet w okolicznym, osiedlowym sklepie. Pomyślałam o całorocznych bananach i łatwości przygotowania zimą galaretki. Może przecież stężeć nie tylko w lodówce, ale również w chłodnym korytarzu czy nieogrzewanej spiżarni. Chciałam uzyskać przepis na ciasto na owsianym spodzie, którego smak, w połączeniu z aromatem bananów, będzie odrobinę przypominać pyszną granolę. Upiekłam pachnący sernik z bananami, który stał się jedną z „gwiazd” na wigilijnym stole. Każdy ze zgromadzonych gości chwalił jego smak, kremową konsystencję i wygląd.

Zobacz też
Koktajl z jarmużem i truskawkami

Sernik z bananów najprostszy

W wersji uproszczonej, jeśli brakuje Wam czasu i cierpliwości, możecie, zamiast sernika z bananami i galaretką, upiec sernik banoffee. Wystarcz przygotować spód i masę serowo-bananową według poniższej receptury. Górną warstwę galaretki zastąpcie bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny. Pamiętajcie, żeby jeszcze przed położeniem plastrów banana posmarować wystudzone ciasto kajmakiem. Tyle możliwości!

Sernik bananowy

Sernik bananowy

Sernik bananowy pieczony, na spodzie z kruchych ciasteczek digestive, z dodatkiem bananów do sera oraz z wierzchem z galaretką.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 1 hour
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 4 hours 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik bananowy, sernik z bananami, sernik z bananem
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 352kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników (najlepiej typu digestive; zmielone w blenderze)
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)

Masa sernikowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; opcjonalnie można wymieszać pół na pół z mascarpone lub wykorzystać 1 kg mascarpone)
  • 2 banany (zmielone w blenderze lub rozduszone widelcem)
  • ¾ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo 1 dodatkowym bananem)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny

Wierzch

  • 2 banany (pokrojone na plasterki)
  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa (porcja na 500 ml wody)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

  • Masło mieszam dokładnie z herbatnikami i płatkami owsianymi i wylepiam powstałą mieszanką dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 10 minut (spód będzie miękki i stwardnieje dopiero po wystudzeniu).
  • Twaróg miksuję z cukrem i zmielonymi bananami.
  • Do masy serowej wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
  • Dodaję do masy mąkę ziemniaczaną i mieszam jeszcze chwilę mikserem.UWAGA: Jeśli twaróg jest suchy, można, opcjonalnie, dodać do masy serowej ½ szklanki śmietanki kremówki.
  • Wylewam masę do tortownicy, na zapieczony i wystudzony spód.
  • Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
  • Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach.
  • Galaretkę przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
  • Kiedy sernik jest wystudzony, (nie wyjmuję go z tortownicy i nie odrywam od papieru do pieczenia!), a galaretka gotowa do wylania na ciasto (zimna, ale jeszcze nie stężała), na wierzchu ciasta układam banany.
  • Stopniowo wylewam na banany galaretkę, odczekując za każdym razem po kilka minut (galaretka będzie zastygać warstwowo i dzięki temu plasterki banana nie wypłyną na wierzch).
  • Sernik z galaretką wstawiam na min. 3 godziny do lodówki.UWAGA: Papier do pieczenia powinien być wysokiej jakości i nie przeciekać. Można zastąpić go folią aluminiową. Pod tortownicę warto wstawić do lodówki miskę zabezpieczającą przed ewentualnym rozlaniem galaretki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 352kcal (18%) | Węglowodany: 56g (19%) | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 54mg (18%) | Sód: 475mg (21%) | Potas: 213mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 44g (49%) | Witamina A: 305IU (6%) | Witamina C: 2.6mg (3%) | Wapń: 65mg (7%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik bananowy
Sernik bananowy

Bardzo jestem ciekawa, czy sernik bananowy z galaretką z bananami przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach. Napiszcie, czy może zdecydujecie się zastąpić banany z galaretki innymi owocami. Może dacie truskawki?

17 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom