Pin It

Sernik nowojorski, który dziś Wam przedstawiam, jest delikatnym ciastem z kremowego sera, otoczonym chrupiącą panierką z herbatników digestive, ze śmietankową wierzchnią warstwą i tradycyjnie podaje się go bez żadnych owocowych dodatków.  Amerykańskie ciasta kojarzą mi się niezmiennie z wilgotnymi wypiekami obłożonymi bitą śmietaną bądź innym kremem, którymi rzucali w siebie i innych Flip i Flap albo bracia Marx. Skojarzenie na tyle głębokie, że takiej właśnie konsystencji spodziewałam się po tym cieście.

Zobacz też: Więcej przepisów na serniki

Sernik nowojorski świetnie nadaje się na deser w letnie dni. Nie jest przesadnie słodki i jeśli lubimy niewielkie eksperymenty kulinarne, s (w New York Cheesecake doskonale skomponuje się z  letnimi owocami, karmelem, polewami i koktajlami.

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Sernik nowojorski – New York Cheesecake

Spód:

  • 250 g herbatników digestive
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 2 łyżki brązowego cukru

Masa serowa:

  • 600 g kremowego sera białego, np. philadelphia lub mascarpone (można zastąpić twarogiem sernikowym, twardym, bez dodatku śmietany)
  • 3 jajka
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego lub miąższ z połowy laski wanilii
  • 7 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Polewa śmietankowa:

  • 200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sernik idealny

Przygotowanie sernika nowojorskiego:

 

Krok 1. Przygotowanie spodu z herbatników na sernik

Masa na spód z herbatników, cukru i masła

Herbatniki mielimy w blenderze, następnie mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem.

Spód sernika nowojorskiego w tortownicy

Kształt tortownicy odrysowujemy na papierze do pieczenia, wycinamy. Tortownicę smarujemy masłem i układamy na dnie wycięte z papieru koło. Wylepiamy spód ciasta. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Krok 2. Przygotowanie masy na sernik nowojorski

Masa serowa na sernik nowojorski

Twaróg, śmietankę kremówkę cukier, mąkę kukurydzianą i jajka ubijamy w misce za pomocą trzepaczki. Pod koniec dodajemy dużą szczyptę soli i wyciskamy sok z połówki cytryny. Jeśli jajka nie dają wystarczająco żółtego koloru masie, możemy dodać też szczyptę kurkumy lub dorzucić jeszcze jedno jajko.

Krok 3. Pieczenie masy serowej na spodzie z herbatników

Wlewamy masę na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy kolejne pół godziny. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po godzinie sprawdzamy wykałaczką lub cienkim patyczkiem czy sernik nie jest w środku zbyt mokry. W razie potrzeby dopiekamy. Studzimy przez ok. 10 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aż powierzchnia sernika się wyrówna.

Krok 4. Przygotowanie warstwy śmietankowej

Masa śmietankowa wylana na sernik nowojorski

Kwaśną śmietanę ubijamy w misce z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietanki kremówki. Wlewamy na wierzch upieczonej masy serowej (sernik cały czas jest w tortownicy). Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Upieczony sernik studzimy przez 30 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie całkowicie studzimy w pokojowej temperaturze. Gdy wystygnie, wyjmujemy z tortownicy, delikatnie odrywamy papiero do pieczenia i wstawiamy ciasto do lodówki.

Upieczony sernik nowojorski

Wierzch sernika możemy ozdobić owocami, polewą lub karmelem. Metod dekoracji i spożywania może być naprawdę wiele :). Ale jeśli chcecie ściśle trzymać się tradycji, sernik nowojorski powinien być podawany tak jak na powyższym zdjęciu. Bez żadnych dodatków.

 

 

Jak zjeść dobry sernik nowojorski – film

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski