Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Pierwszy był sernik nowojorski, a dziś kolejne, światowe ciasto. Sernik wiedeński. Pierwsze skojarzenie moich gości, którzy go spróbowali: „maślany”. Ciasto jest dość puszyste i ma wilgotną, delikatną, lekko gąbczastą konsystencję. Są różne szkoły przygotowywania sernika wiedeńskiego. Część książek kucharskich uczy, że piecze się go bez spodu, część pokazuje, że sernik wiedeński podaje się na kruchym, cienkim cieście, a do masy dodaje charakterystyczną dla jego smaku skórkę pomarańczową i rodzynki.

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik

Sernik wiedeński w moim wykonaniu będzie mało zrumieniony – nic na to nie poradzę, po prostu uwielbiam jasne, niemal białe, płaskie serniki. Wy możecie go odrobinę zrumienić, włączając w piekarniku podpiekanie od góry lub po prostu, pod koniec pieczenia, wstawiając go na wyższą półkę piekarnika. Klasycznie to ciasto posypuje się po upieczeniu, wystudzeniu i schłodzeniu cukrem pudrem przesianym przez sitko, ale można też pokusić się o małe szaleństwo i polać go polewą czekoladową. Sernik wiedeński pięknie pachnie rodzynkami i skórką pomarańczową – to jeden z tych klasycznych wypieków, które z powodzeniem mogą zagościć na Waszych stołach zarówno z okazji świąt jak i po niedzielnym obiedzie czy do popołudniowej kawy.

 

Sernik wiedeński – przepis

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki (tortownica o średnicy ok. 21 cm):

  • ½ kg twarogu (tłusty lub półtłusty, dwukrotnie zmielony)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 150 g (¾ kostki) masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
  • 50 g rodzynek
  • skórka z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przydatne poradniki:
  1. Polewa czekoladowa – przepis
  2. Jak przygotować bakalie do ciasta
  3. Jak zrobić sernik idealny
  4. Piana z białek - jak ubić
Wykonanie:

Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem sernika.

Krok 1. Masło ucieramy za pomocą miksera na puszysty krem.

Krok 2. Wbijamy do masła po 1 żółtku, rozmiksowując na gładko za każdym razem przed dodaniem kolejnego żółtka.

Krok 3. Do kremu maślanego dodajemy cukier puder i ucieramy całość aż do jego rozpuszczenia.

Krok 4. Przekładamy krem maślany do miski z twarogiem i miksujemy całość na gładko, na średnich obrotach miksera.

Krok 5. W czystej, suchej misce, za pomocą czystych i suchych końcówek miksera, ubijamy na sztywno pianę z białek.

Krok 6. Dodajemy pianę z białek do masy serowej razem z rodzynkami, skórką z pomarańczy, wanilią i kaszą manną lub mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki.

Krok 7. Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wyrównujemy powierzchnię ciasta.

Krok 8. Pieczemy sernik wiedeński przez 30 minut w temperaturze 180 °C, następnie przez kolejne pół godziny w 160 °C. Wierzch sernika może być zrumieniony, a jeśli zbyt mocno będzie się przypiekać, trzeba przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzimy przez 3 godziny w lodówce.

Sernik wiedeński można udekorować polewą czekoladową lub posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.

 

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński