Sernik z rosą zobaczyłam i skosztowałam po raz pierwszy podczas wizyty u znajomych. Piękny sernik rosa wzbudził moją ciekawość i koniecznie chciałam poznać recepturę na ten smakowity wypiek. Gospodyni mówiła na niego sernik złota rosa. W trakcie wizyty zastanawiałam się: jak powstają te złote krople? Sernik na półkruchym spodzie z wiórkami kokosowymi, o gęstej konsystencji serowej masy, dodatkowo z lekką, puszystą jak gąbka pianą, która w trakcie pieczenia nie może zamienić się w bezę. Dzięki temu potem, po wystudzeniu ciasta, delikatnie opada i wilgotnieje, wydzielając na powierzchni złote krople rosy. Zobaczcie przepis na sernik z rosą – jak zrobić go krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Pomyślałam, że muszę koniecznie spróbować go upiec i dostałam przepis od Małgosi, która przyniosła to pyszne ciasto na spotkanie do znajomych.
Przepis na sernik z rosą
Te wiórki kokosowe lub migdały na spodzie to istny majstersztyk :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 1¾ szklanki mąki
- 200 g masła (1 kostka)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu (zmielony dwukrotnie w maszynce lub zmiksowany)
- ½ szklanki masła (stopione)
- 1½ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 4 żółtka
- skórka starta z 1 cytryny
Pianka
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo
- 100-200 g wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Sernik idealny – jak zrobić
- Piana z białek – jak ubić
- Twaróg domowy – jak zrobić
Jak zrobić
Spód
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski.
- Do mąki dodaję twarde masło i siekam całość łopatką.
- Wbijam jajko i żółtka, dosypuję cukier i zagniatam szybko ciasto. Wstawiam na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
Masa serowa
- Twaróg ucieram za pomocą miksera z cukrem i masłem.
- Do masy twarogowej wbijam pojedynczo jajka i żółtka, za każdym razem dokładnie rozmiksowując.
- Wsypuję mąkę ziemniaczaną i startą skórkę z cytryny, znów ucieram.
- Do masy wlewam mleko i znów ucieram. Powinna mieć rzadką, lejącą konsystencję (w razie potrzeby można rozcieńczyć ją dodatkowym mlekiem).
Pieczenie spodu i masy
- Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepiam kruchym ciastem (można rozwałkować je szklankę). Pod spód ciasta można wcześniej wysypać wiórki kokosowe.
- Na ciasto wylewam masę i wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez ok. 1 godzinę. Sprawdzam konsystencję drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta – powinien wyjść minimalnie wilgotny.
Piana z białek
- Na 15 minut przed końcem pieczenia ciasta ubijam białka o temperaturze pokojowej na sztywną pianę.
- Do sztywnych białek, cały czas ubijając, dosypuję stopniowo cukier puder. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a białka ciągną się za wyjętymi z miski ubijakami, piana jest gotowa.
- Rozsmarowuję pianę na wierzchu ciasta (jeśli pod półkruche ciasto nie były wsypywane wiórki kokosowe, można wyłożyć je pod pianę z białek) i wstawiam do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut. Białka powinny się lekko ściąć, nie może zrobić się z nich sucha beza.
Chłodzenie
- Wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę.Po kilku godzinach chłodzenia na wierzchu pianki pojawią się złociste kropelki: złota rosa. Gdyby pojawiło się ich zbyt mało, można przykryć ciasto miską, odstawić znów do lodówki i poczekać na więcej :).
Wartości odżywcze
Ciasto, oprócz aromatu kokosu, pięknie pachnie startą skórką cytrynową. Myślę, że niejeden raz będziecie mieć okazję zobaczyć ten piękny wypiek w kawiarniach i restauracjach. Jest wyjątkowo popularny i doprawdy nie mam pojęcia, czemu wcześniej nie zwróciłam na niego uwagi ;). Jednak na szczęście nadrobiłam zaległości i teraz Wy też możecie. Wiecie już jak zrobić go krok po kroku.
Sernik rosa przepis
Sernik złota rosa będzie idealnym wypiekiem na jesienno-zimowe dni, kiedy w sklepach i na targu nie ma zbyt wielkiego wyboru owoców. Ale również latem można go przygotować, a potem poczekać cierpliwie na rosę. Może ktoś z Was spróbowałby także włożyć pod piankę jakieś pojedyncze owoce?
Ciekawa jestem, czy udały Wam się wypieki i wierzch pokrył się kropelkami… Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
jaki ser Pani poleca?
Super przepis, taki dokładny. Uwielbiam serniki z rosą. Jednak ostatnio chyba coś nie wyszło bo beza zsuwała mi się z ciasta.
Witam wszystkich.Pragnę podzielić się opinią z wszystkimi,gdyż ciasto a tym bardziej sernik Rosa wyszedł mi idealnie,nigdy nie miałam tak wspaniałego przepisu..Jest doskonały i goście byli zachwyceni..Od tej pory korzystam tylko z przepisów p.Dorotki…Polecam wam kochani bo nigdzie takich nie znajdziecie…Brawo dla P.Dorotki za przepis i Brawo dla Mnie że udało mu się znaleźć taki przepis jakiego szukałam dość długo..Mam nadzieję że Wam też będzie smakował.. Pozdrawiam serdecznie osoby korzystające z bloga p.Dorotku ?????
Dziękuję pięknie za tak miły komentarz! Cieszę się ogromnie, że sernik z rosą się udał i tak bardzo przypadł Pani do gustu :D.
czy warstwa białek się nie odspaja od serowej?
Nie przylega ściśle i jak się ją podważy widelcem, to można zdjąć, ale sama nie zsuwa się z sernika.
Sernik był przepyszny:) Cala blacha zniknęła w 1 dzień. ..;)Serdecznie polecam!
Można poprosić o proporcje składników na blaszkę o wym. 40x25cm
Mam tylko taką, a nie chcę mieć cienkiego sernika 🙁
Z góry dziękuje za odpowiedź 😉
Dwa razy więcej składników załatwi sprawę :).
Zrobię z półtora, tylko dobrze obliczyłem składniki?
Kruche ciasto:
2 – 2 1/2 szklanki mąki
300 g masła
3 żółtka
1 czy 2 jaja(Proszę o pomoc)
1- 1 1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa Serowa:
1, 50 kg twarogu
3/4 szklanki roztopionego masła
2 1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 jajka
6 żółtek
Nie daję skórki z cytryny
Rosa:
9 białek
1 1/2 szklanki cukru pudru
Kruche ciasto: celowałabym w 2,5 szklanki mąki i regulowała konsystencję poprzez dosypanie większej ilości mąki w razie potrzeby, bo wg przelicznika x 1,5 wychodzi 2,625 szklanki :). 1 duże jajo rozmiar L lub dwa małe, rozmiar S. Jeśli jajka są rozmiaru M, też dałabym 1 jajko. Kruche ciasto nie wymaga aż tak precyzyjnych obliczeń co np. biszkopt.
Pozostałe obliczenia wyszły mi tak samo. Trzymam kciuki :).
Jak przechowywać ten sernik?W lodówce?Czy wtedy nie zniknie złota rosa? Czy jeżeli upiekę go dziś a ma być na niedzielę i poniedziałek to mogę go w chłodnym pokoju trzymać czy w lodówce?
W lodówce albo w chłodnym miejscu. Ważne, żeby powietrze nie było suche, wtedy rosa nie zniknie :).
Zrobiłam i wyszedł pyszny. A nie mam dużych doświadczeń z ciastami. Spód zrobiłam mocno kakaowy. Ładnie wyglądają 3 warstwy. Użyłam mielonego sera z wiaderka. Trzeba sprawdzić, czy jest słodki. Mój był, więc do masy w ogóle nie dodawałam cukru. Polecam ten przepis!
Niektóre serki z wiaderek są już posłodzone i mają też dodatek wanilii. Polecam czytać skład, bo czasem niestety nie powala :(.
Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu a smakuje rewelacyjnie. Pycha 🙂
Proszę napisz mi tylko czy mogę przechowywać go w lodówce w specjalnym pojemniku na ciasto . Dziękuję
Super, ogromnie się cieszę, że rosa się pojawiła :). Tak jak piszesz, przechowywanie w lodówce, w pojemniku. Rosa już nie zniknie :).
Dziękuje 🙂
moj robie z mielonego twarogu chyba zott . dodalam trohe wiecej niz pol szkl mleka i jest rzadki wiec chyba nie dodam wiecej zeby nie zrobila sie breja 🙂
można, w takiej o średnicy 24-26 cm.
a czy można zrobić w tortownicy??
Dziekuje bardzo 🙂
Tak.
Dziekuje bardzo,jednak sprobuje na tej mniejszej blasze,bo juz raz robilam na wiekszej i za duzo ciasta mi wyszlo a tak bym miala „na styk” 🙂
Budyń w proszku to w większości przypadków mąka ziemniaczana z dodatkiem aromatu waniliowego i cukru :). Możesz przeliczyć sobie gramaturę mąki ziemniaczanej na pozytywnakuchnia.pl/kalkulator-kuchenny/. Na tej blaszce ciasto wychodzi dość wysokie, możesz spróbować z większą – najwyżej spód będzie cieńszy i masa serowa oraz piana też.
Dziekuje bardzo,a czy jak jak uzywam w przepisie budyn zamiast maki ziemniaczanej to tez moge piec ciasto w takich wymiarach?
Pytam bo wczesniej pieklam w o wiele wiekszej blasze.
Aczkolwiek teraz chce piec w mniejszej.
Tak, kwadratowa 23×23.
Kwadratowa o boku 23 cm.
pozytywna kuchnia bardzo Cie prosze o napisanie wymiarow blachy uzytej do tego sernika.
Z gory naprawde dziekuje 🙂
Robilam sernik zlota rosa tylko 2 razy, ale za to jadlam nieraz. Pierwszy byl super delikatny, wszyscy byli zachwyceni. Byl lekko za slodki, wiec drugim razem postanowilam wyprobowac inny (Twoj) przepis. Tym razem nie byl w ogole slodki, a grudkowata konsystencja byla rozczarowujaca. Stad moje pytanie: czy 1/2 szklanki cukru, i to na dodatek pudru, to nie za mala ilosc na ciasto na bazie twarogu ( przy uzyciu zmielonego twarogu gotowego w wiadereczku moze i by wystarczylo)?
Pozdrawiam.
a moze sernik dietetyczny, a la sernik Nigelli pieczony w kapieli wodnej?
udietetykow.pl/sernik-w-wersji-light/
Dziekuje 🙂
Jest to podane w napisach w filmie – trzeba zmielić dwa razy. Używam zwykłego, grudkowatego twarogu „z papierka” – tłustego. W tym przepisie nie mieliłam twarogu tylko miksowałam go mikserem. Kiedy chcę uzyskać najbardziej gładką, kremową konsystencję, piekę sernik z twarożku gotowego, naturalnego, 100%, który czasem mieszam, pół na pół, z mascarpone.
Bardzo Cie prosze o napisanie jakiego twarogu uzywasz do sernika z rosa tlustego czy poltlustego i ile razy go mielisz zeby nie mial potem grudek?Czy gdy miksowalas twarog wystarczylo by nie bylo w nim grudek czy jednak preferujesz wczesniej jego zmielenie przez maszynke?
Dorotko, przepraszam))) Ale chyba zawalilam sprawe. Bo spod ciasta jest jak podeszwa buta. Wiec cos nie tak?
Dzień dobry:) szukam dobrego przepisu,żeby serniczek upiec na święta…nie lubię serników tych ciężkich tylko serniczki puszyste jak ptasie mleczko…czy on właśnie taki jest? także nie lubię pieczonej piany z białek więc czy mogę ją pominąć i upiec sam sernik bez rosy?
Dzień dobry Kamilo! Zapraszam Cię po więcej pomysłów na sernik :). Jeśli mają być puszyste, wybieraj te przepisy, w których do masy serowej nie dodaje się całych jajek tylko ubitą pianę z białek.
zamiast zwykłego sera dodałam ser z wiaderka 😉 gotowy już zmiksowany. Ma dość rzadką konsystencję dlatego mleka dosłownie odrobinkę, a zamiast mąki ziemniaczanej polecam dwa budynie śmietankowe – dadzą wspaniały aromat. Skórka pomarańczowa i kokosy nie dodawałam – wolałam zachować nutę wilgotnej śmietanki
a sprawdź czy piekarnik nie podgrzewa się do 220stopni – może za wysoką temperaturę masz
uwielbiam ten sernik! :))))))))))))) mniam
Ale laska…
Ciasto wyszło bardzo smaczne chociaż masa serowa była trochę rzadka i musiałam nieco dłużej piec ale dodatkowo po nocy w lodówce nabrało odpowiedniej konsystencji.
Mam dźwięk tylko w lewej słuchawce 😀
mam pytanie….zrobilam sernik wg przepisu…i jest bardzo rzadki…wrecz sie wylewa….poczekam az przestygnie ale dlaczego tak sie moglo stac?korzystalam z innego pzrepisu…ale osoba ktora go robila zawsz dawala 3 n/cale szklanki mleka…
Może twaróg był z wiaderka i po prostu był rzadszy, bo miał już dodatek śmietany? Mój przepis jest na zwykły twaróg, taki grudkowaty, który trzeba zmielić w maszynce.
W tym serniku ona musi być trochę miękka, inaczej nie wyjdzie na niej rosa. Ale surowa nie jest, białko jest tu ścięte, tylko nie na bezę.
[..YouTube..] W tym serniku ona musi być trochę miękka, inaczej nie wyjdzie na niej rosa. Ale surowa nie jest, białko jest tu ścięte, tylko nie na bezę.
Hmm jajka mam świeże prosto od kur bo moi rodzice hodują
Ale co prawda piana się przypala bo myślę że jest surowa bo jest miękka
[..YouTube..] Hmm jajka mam świeże prosto od kur bo moi rodzice hodują
Ale co prawda piana się przypala bo myślę że jest surowa bo jest miękka
Myślę, że zapach to kwestia indywidualna, chociaż jak jajka będą świeże, a piana się nie przypali, przykrego zapachu nie będzie. Moja piana się nie zapadła – na całym serniku była taka gruba jak na prezentowanym na początku kawałku.
[..YouTube..] Myślę, że zapach to kwestia indywidualna, chociaż jak jajka będą świeże, a piana się nie przypali, przykrego zapachu nie będzie. Moja piana się nie zapadła – na całym serniku była taka gruba jak na prezentowanym na początku kawałku.
Mam pytanie: Czy piana z białek po upieczeniu się nie zapada i brzydko pachnie?
[..YouTube..] Mam pytanie: Czy piana z białek po upieczeniu się nie zapada i brzydko pachnie?
Uwielbiam ten sernik, ale nie zawsze wychodzi mi taka piękna „rosa” 😉
[..YouTube..] Uwielbiam ten sernik, ale nie zawsze wychodzi mi taka piękna „rosa” 😉
[..YouTube..] u nas się po prostu nazywa ” Sernik z rosą „
a mi nie wyszedł….totalna katastrofa…..ciasto chyba trzeba podpiec…… ser super piana tez oki, ale cisto to breja wyszła
prosze o pilną odpowiedz…
Na filmiku mowi pani, ze do wierzchniej masy należy dodac cukru pudru, natomiast na filmie widać ze wsypuje pani cukier zwykły, dodatkowo w innych przepisach również podawana jest informacja iż wymagany jest cukier zwykły, proszę o pomoc, bo chce by mi wszystko dobrze wyszło!
To jakiś błąd we składnikach i materiale filmowym?
i pytanie numer dwa, czy mogę piec wszystko na termoobiegu a dopiero gdy bede wstawiał ponownie z pianą go wyłączyć, czy od razu piec bez?
Proszę o sprostowanie!
To, co widać na filmie, to cukier puder, tylko taki domowy, mielony w blenderze, nie tak dokładnie zmielony jak te sklepowe. Ze zwykłym cukrem kruche ciasto też się uda, a do ubijania białek trzeba go dodawać w mniejszych porcjach, żeby nie zostały grudki. Można upiec sernik z termoobiegiem, tylko w temperaturze niższej o 10-20 st. C i obserwując czy wierzch sernika za szybko się nie podsusza. A do podpiekania pianki oczywiście trzeba go wyłączyć.
jejku, strasznie dziękuję za odpowiedź. Obiecałam mojego kochanemu ze zrobie mu to ciasto i nie chce go zaweiźć.
Czyli mówisz, ze mogę i do ciasta i do pianki dodac zwykłego cukru z tymże dodawać go partiami ?
W domu mam taki cukier puder kupiony w sklepie, ale on jest w takiej zbitej formie… i teraz nie wiem czy polecasz uzyc tego cukry zwykłego (do herbaty) czy moze blenderem zmielić na drobno ten 'kostkowy’ cukier puder ?
Im drobniejszy tym lepiej :).
jeszcze jedno pytanko, po wyłączeniu termoobiegu piec to piec od góry czy od dołu?
Góra + dół.
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/01/serniczek_kremowy_przepis_z.jpg[/img]
Uwielbiam ten sernik ..ale też kocham sernik jak kremówką…
Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!
[..YouTube..] Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!
Fajnie, że się udało :). A rosa porządna wyszła? Bo ja musiałam trochę na moją poczekać.
[..YouTube..] Fajnie, że się udało :). A rosa porządna wyszła? Bo ja musiałam trochę na moją poczekać.
[..YouTube..] @anul18 Fajnie, że się udało :). A rosa porządna wyszła? Bo ja musiałam trochę na moją poczekać.
super przepis! a instrukcje wykonania jeszcze lepsze. Mieszkam we Francji, gdzie nie można dostać polskiego twarogu, a mimo to sernik udał się nawet z serem „zastępczym”! Dziękuję pięknie za tę kulinarna podroż do Polski.
[..YouTube..] super przepis! a instrukcje wykonania jeszcze lepsze. Mieszkam we Francji, gdzie nie można dostać polskiego twarogu, a mimo to sernik udał się nawet z serem „zastępczym”! Dziękuję pięknie za tę kulinarna podroż do Polski.
Jeśli mam piekarnik z termoobiegiem, to piec na 180 st. z termoobiegiem czy bez, to podobno różnica, a ja mam jeszcze małe doświadczenie, podpowiedzcie coś 🙂
Bez termoobiegu. Z termoobiegiem z białek zrobi się beza i nie wyjdzie rosa na serniku.
fajnie wyglądają Twoje żółte paznokcie jak gnieciesz to ciasto ;D
sory, ale musiałam to napisac ;D
[..YouTube..] fajnie wyglądają Twoje żółte paznokcie jak gnieciesz to ciasto ;D
sory, ale musiałam to napisac ;D
Też by to spotkało mój sernik, ale na szczęście upiekłam późnym wieczorem i zostawiłam na noc do studzenia, więc nie było kiedy podjadać ;).
[..YouTube..] Też by to spotkało mój sernik, ale na szczęście upiekłam późnym wieczorem i zostawiłam na noc do studzenia, więc nie było kiedy podjadać ;).
[..YouTube..] @pepsysxd Też by to spotkało mój sernik, ale na szczęście upiekłam późnym wieczorem i zostawiłam na noc do studzenia, więc nie było kiedy podjadać ;).
Też go uwielbiam i czesto robie, jednak aż beza zacznie łzawić 😉 trzeba zwykle długo czekać 🙁 najczęściej tak długo, że jakieś pół blaszki już znika 😀
Uwielbiam ten sernik i chyba trzeba bedzie go jutro zrobić 😀
[..YouTube..] Uwielbiam ten sernik i chyba trzeba bedzie go jutro zrobić 😀
jadłam taki – pycha
Niedawno piekłam coś podobnego i zastanawiałam się jak te złociste kropelki, które tworzą się na pianie z białek, nazwać? Gratuluje pomysłu, nazwa cudo. Faktem jest, ze wszyscy pytali – jak ty zrobiłaś tę dekorację!? A przecież to robi się samo. Pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] jadłam taki – pycha
O matko, piękna nazwa! 🙂
[..YouTube..] O matko, piękna nazwa! 🙂
[..YouTube..] @prawdziwaamuska O matko, piękna nazwa! 🙂
sernik pyszny. u mnie w rodzinie nazywa się ten sernik „Łzy Wałęsy” :-)))
[..YouTube..] sernik pyszny. u mnie w rodzinie nazywa się ten sernik „Łzy Wałęsy” :-)))
świetny przepis
Po filmem jest link gdzie są te informacje :).
Na jak duza blache podane sa te proporcje?
[..YouTube..] świetny przepis
[..YouTube..] Po filmem jest link gdzie są te informacje :).
[..YouTube..] @AnneFromPoland Po filmem jest link gdzie są te informacje :).
[..YouTube..] Na jak duza blache podane sa te proporcje?