fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

  • z suszoną żurawiną i orzechami lub migdałami
  • na czekoladowym spodzie
  • kremowa i delikatna masa w środku
Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną w świątecznej odsłonie, cudownie smakuje i ta wierzchnia warstwa, bajeczna! Przepis na sernik z dodatkiem żurawiny skomponowałam z myślą o sąsiedzie, który za żadne skarby nie chciał, żebym dorzuciła się na paliwo w ramach wyjazdu na narty. Zaoferowałam, że upiekę mu ciasto i dotrzymałam słowa. Kremowy, z chrupiącymi dodatkami, o wymarzonym smaku. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Serniki świąteczne można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest wykorzystanie, jako dodatku, smacznych bakalii. Z pewnością to ciacho podbije serce niejednego miłośnika serników! W sezonie ze świeżą. Poza sezonem proponuję wykorzystać suszoną żurawinę, która doda mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku i wprowadzi do całego wypieku ciekawy akcent kolorystyczny.

Przepis na sernik z żurawiną suszoną

Można upiec go z tłustego, grudkowatego twarogu, dzięki któremu uzyska gęstą, zbitą konsystencję. Kremowa masa, która będzie rozpływać się w ustach, uzupełniona o chrupiący i słodki wierzch, przypominający bakaliowe batoniki. Całość upieczona na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. I choć pozornie może się wydawać skomplikowany, w rzeczywistości nie jest trudny do upieczenia. Zobaczcie jak zrobić sernik z żurawiną suszoną.

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną i migdałami na czekoladowym spodzie czyli najlepszy świąteczny sernik z dodatkiem żurawiny karmelizowanej z płatkami migdałów.
3 from 2 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 1 hour
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 1 hour 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: sernik z dodatkiem żurawiny, sernik z suszoną żurawiną, sernik z żurawiną, sernik z żurawinami
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 452.08kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód czekoladowy

  • 250 g herbatników czekoladowych (zmiksowane w blenderze)
  • 50 g masła (stopione)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (można wymieszać 500 g twarogu i 500 g mascarpone; dwukrotnie zmielony)
  • 3 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Wierzch

  • 150 g suszonej żurawiny
  • 50 g migdałów (w płatkach lub supkach)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 75 g masła

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Twaróg domowy – jak zrobić
  2. Sernik idealny – nie pęka i nie opada – porady

Jak zrobić

Spód

  • Zmielone herbatniki mieszam z roztopionym masłem i ugniatam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa

  • Sery ucieram w dużej misce z cukrem, ekstraktem z wanilii i czekoladą.
  • Wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
  • Opcjonalnie dodaję mąkę i miksuję chwilę, aż składniki się połączą.
  • Wlewam masę do tortownicy, wygładzając delikatnie wierzch.

Pieczenie sernika z żurawiną

  • Wstawiam sernik do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i piekę 30 minut. 
    Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny. Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.

Wierzch

  • Masło rozpuszczam z cukrem i mlekiem na patelni, na niewielkim ogniu.
  • Dodaję wszystkie bakalie i podgrzewam chwilę, dokładnie mieszając.
  • Przekładam masę bakaliową na wierzch sernika i zapiekam jeszcze przez kilka minut. Zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzę.
  • Chłodzę sernik z żurawiną w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 452.08kcal (23%) | Węglowodany: 49.75g (17%) | Białko: 13.42g (27%) | Tłuszcze: 22.83g (35%) | Tłuszcze nasycone: 11.67g (73%) | Cholesterol: 79.42mg (26%) | Sód: 468.33mg (20%) | Potas: 216.75mg (6%) | Błonnik: 1.92g (8%) | Cukier: 40.33g (45%) | Witamina A: 436.3IU (9%) | Wapń: 121.6mg (12%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Żurawina z powodzeniem zastępuje rodzynki w serniku i nie ma tak mocnego, słodkiego smaku. To z pewnością dobra wiadomość dla tych, co rodzynek w cieście nie tolerują i nigdy nie zmienią zdania :). Zamiast przygotowywania wierzchniej warstwy, można dodać ją bezpośrednio do masy serowej, w całości lub pokrojoną na drobniejsze kawałki, w kostkę. Lekko kwaskowata, świetnie skomponuje się potem ze słodkimi smakami w cieście i delikatnie je przełamie. Co kto lubi i ciekawa jestem, na którą wersję się zdecydujecie!

Sernik z żurawiną przepis na pięknie udekorowane ciasto

Żurawina to także miły dla oka akcent kolorystyczny. Czerwona, karminowa, będzie prezentować się o wiele ciekawiej od brązowych rodzynek. Dla kontrastu kolorystycznego można połączyć ją z kawałkami kandyzowanej skórki z pomarańczy. Kojarzy mi się z zimowymi smakami ciast, a sernik z żurawiną to idealny wypiek na Boże Narodzenie oraz Sylwestra. Potem można usiąść przy choince, przykryć się kocem i napić ciepłej herbaty. Lub zjeść ten pyszny serniczek podczas świątecznej imprezy w gronie najbliższych. Dobrymi rzeczami warto się dzielić!

Sernik z żurawiną
Sernik z żurawiną

Ciekawa jestem czy znacie smak żurawiny w serniku. Z pewnością warto spróbować i sprawdzić! A może próbowaliście jej już w innym cieście lub daniu? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udał się sernik z suszoną żurawiną, bo bardzo jestem ciekawa!

6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom