Seromakowiec. Nie jestem mistrzynią kompromisów, a życie wzbudza we mnie ogromną ciekawość, która sprawia, że chcę wszystkiego, w nadmiarze. Wszystko albo nic! Kompromisy to sztuka, również w dziedzinie kulinariów, a gotując czy piekąc, można czasem poćwiczyć ich umiejętność, zapoznać się z nią w połączeniach smaków i zapachów. Są różne ciasta, które uwielbiamy. Dlaczego nie spróbować czasem połączyć przyjemności jedzenia kilku w jedną?

Seromakowiec

Seromakowiec

Mój seromakowiec to sztuka kompromisu w potrójnym wydaniu: w jego smaku odnajdą się miłośnicy wilgotnego, czekoladowego brownie (chociaż można też upiec wersję na spodzie z kruchego ciasta), kremowego sernika waniliowego i makowca, wszyscy uraczeni dodatkowo smakiem polewy czekoladowej.

Zobacz też: Więcej przepisów na sernik i pomysłów na mak

Seromakowiec – przepis

Składniki (tortownica o średnicy 21-24 cm):

Spód brownie:

  • 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki mąki
  • 100 g (½ kostki) masła
  • 2 jajka
  • 100 g orzechów włoskich (łuskane, grubo posiekane; opcjonalnie)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu lub mascarpone (można wymieszać twaróg lub twarożek sernikowy z wiaderka pół na pół z mascarpone)
  • ½ - ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g (1 tabliczka) białej czekolady lub ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii

Masa z maku:

  • 500 g masy makowej
  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki

Do dekoracji:

  • srebrne perełki cukiernicze
  • gwiazdki z białej czekolady

Przydatne poradniki:

  1. Masa makowa – przepis
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Jak zrobić sernik idealny

Wykonanie:

Spód brownie:

Krok 1. W niewielkim rondlu zagotowujemy wodę. Wstawiamy do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiamy w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 2. W misce ucieramy jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewamy ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.

Krok 3. Powoli dosypujemy mąkę, ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.

Krok 4. Na koniec, opcjonalnie, dodajemy rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszamy chwilę całość.

Krok 5. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Krok 6. Nakłuwamy ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzamy czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.

Krok 7. Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Masa serowa:

Krok 1. Sery ucieramy w dużej misce z cukrem.

Krok 2. Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.

Krok 3. Dodajemy mąkę i wanilię, miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.

Krok 4. Na przestudzony spód, wlewamy do tortownicy masę serową, wygładzając delikatnie wierzch.

UWAGA: Jeśli wykorzystujemy twarożek sernikowy sklepowy, z wiaderka, lub rozrzedzimy gęsty twaróg śmietanką kremówką, masa może wyjść rzadsza i nie uda się przygotować seromakowca warstwowego.

Masa z maku:

Krok 1. Masę makową mieszamy z żółtkami za pomocą łyżki lub miksera.

Krok 2. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy połowę do masy makowej, delikatnie, ale w miarę szybko, mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.

Krok 3. Masę makową wykładamy na masę serową w tortownicy.

Seromakowiec warstwowy: Jeśli masa serowa jest gęsta, utrzyma wyłożoną na wierzchu masę z maku.

Seromakowiec marmurkowy: Jeśli masa serowa jest rzadka, wykładamy na niej kleksy masy z maku i za pomocą patyczka zanurzonego w cieście zataczamy „ósemki”, przygotowując marmurkowy wzorek, podobnie jak w sernikobrownie.

Pieczenie seromakowca:

Krok 1. Wstawiamy seromakowiec do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i trzymamy ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.

Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.

Zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzimy seromakowiec.

Krok 2. Polewamy wierzch seromakowca polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.

Krok 3. Chłodzimy ciasto w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Seromakowiec można udekorować dodatkowo plastrami pomarańczy, świeżą miętą, wzorkami wysypanymi z cukru pudru przesianego nad wyciętym, kartonowym szablonem lub gotowymi perełkami cukierniczymi i gwiazdkami z białej czekolady.

 

 

Seromakowiec

Seromakowiec