Klasyczne śledzie w majonezie można urozmaicić, dekorując je zieleniną oraz pasującym do nich idealnie, gęstym balsamico. W moim domu rodzinnym taka wersja, obok śledzi w śmietanie, od lat cieszy się powodzeniem i wszyscy zajadają się nimi na imieninach i innych rodzinnych uroczystościach, a śniadanie wigilijne czy wielkosobotnie nie może obejść się bez którychś śledzi.

Zobacz też: Więcej pomysłów na śledzie i inne przepisy na potrawy wigilijne

Śledzie w majonezie, oprócz udekorowania, można też urozmaicić, dodając do majonezu odrobinę śmietany. Tak przygotowany sos uzyska nieco rzadszą, ciekawą smakowo konsystencję.

Śledzie w majonezie

Śledzie w majonezie

 

Śledzie w majonezie – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas oczekiwania: 10 minut

 

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g śledzi matiasów w solance (oczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej)
  • 2 cebule (opcjonalnie; pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie; posiekane)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; do cebuli)
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić majonez
  2. Jak zrobić śledzie w zalewie

Wykonanie:


Krok 1. Śledzie kroimy w dzwonka i układamy dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.

Krok 2. Skrapiamy śledzie sokiem z cytryny (jeśli śledzie są z zalewy, można pominąć ten krok).

Krok 3. Cebulę oprószamy solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut (cebuli z zalewy nie oprószamy).

Krok 4. Śledzie posypujemy cebulą i dekorujemy majonezem wymieszanym z solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, ze śmietaną.

Krok 5. Opcjonalnie dekorujemy śledzie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami albo gęstym octem balsamicznym.

 

Śledź w majonezie

Śledź w majonezie