W wigilijny poranek, kiedy nie wolno nam było jeszcze podjadać smakołyków przygotowanych na kolację, moja mama serwowała najlepszego śledzia. Przepis, w swej klasyce i prostocie, do dziś wykorzystuje się w moim domu rodzinnym ten sam, a śledzie w śmietanie, obowiązkowo, przed podaniem na półmisku, muszą być przygotowane w zalewie octowej.

Zobacz też: Więcej pomysłów na śledzie i inne przepisy na potrawy wigilijne

Jeśli nie dysponujemy czasem do przyrządzenia zalewy, śledzie w śmietanie można przygotować ze śledzi z solanki, wymoczonych dobrze w zimnej wodzie lub mleku tak, żeby nie były za słone. I choć cebula do śledzi również najlepiej smakuje z zalewy, można też wykorzystać surową, którą po pokrojeniu posypuje się solą „od serca” i odstawia do zmiękczenia i wydobycia aromatu.

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

 

Śledzie w śmietanie – przepis

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 10 minut

Składniki (dla 2-4 osób):

  • 500 g śledzi matiasów w solance (oczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej)
  • 2 cebule (pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy)
  • 1 jabłko (obrane, utarte na tarce o grubych oczkach; opcjonalnie)
  • 2 jajka (opcjonalnie; ugotowane na twardo i utarte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kosteczkę)
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku (posiekany)
  • sól, cukier, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić śledzie w zalewie

Wykonanie:


Krok 1. Śledzie kroimy w dzwonka i układamy dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.

Krok 2. Skrapiamy śledzie połową soku z cytryny (jeśli mamy śledzie z zalewy, możemy pominąć ten krok).

Krok 3. Cebulę oprószamy solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut (jeśli mamy cebulę z zalewy, możemy pominąć ten krok).

Krok 4. Śledzie posypujemy cebulą i (część można zostawić do dekoracji) i jabłkiem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 5. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dekorujemy nią śledzie.

Krok 6. Dekorujemy śmietanę szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami.

 

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie