Pin It

Najsmaczniejsze śledzie przygotowuje moja mama. Zanim poda je z dowolnymi dodatkami, gotuje zalewę, w której, po wystudzeniu, marynuje płaty matiasów, wymoczonych wcześniej w mleku. Tak przygotowane śledzie w zalewie są kruche i delikatne, nabierają przy tym bardzo dobrego smaku.
Myślę, że jest to jeden z lepszych i bardzo uniwersalnych sposobów zrobienia śledzi: zalane zalewą i zamknięte w słoiku mogą, po zamarynowaniu i otwarciu, stać w lodówce przez kilka dni (albo nawet przez ok. 2 tygodnie), a potem wylądować na talerzu, podane np. w oleju albo ze śmietaną lub majonezem.

Bardzo smaczna i delikatna będzie pokrojona w piórka cebula z zalewy, którą potem, po otwarciu słoika, można wykorzystać, podając śledzie w śmietanie lub śledzie w majonezie, albo z innymi dodatkami, bez konieczności krojenia świeżej cebuli.

Śledzie w zalewie

Śledzie w zalewie

Śledzie w zalewie octowej – przepis

Czas przygotowania: 5 minut

Czas moczenia: 2 godziny

Czas marynowania: min. 24 godziny

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g śledzi matiasów w solance*
  • woda lub mleko do namoczenia

Zalewa do śledzi:

  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine (np. Fine Food)**
  • 1/3 szklanki octu 10%

* Świeże śledzie filetowane oraz matiasy dostępne są każdego dnia w halach MAKRO Cash and Carry

** Produkty Fine Food dostępne w halach MAKRO i sklepach ODiDO

Wykonanie:


Krok 1. Śledzie dokładnie płuczemy w dwóch zimnych wodach, pozbawiając je nadmiaru słonego smaku.

Krok 2. Zalewamy śledzie wodą lub mlekiem i odstawiamy do lodówki na ok. 2-4 godziny.

Krok 3. W garnku zagotowujemy wodę na zalewę.

Krok 4. Dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i sól z cukrem i blanszujemy przez 2-3 minuty.

Krok 5. Dolewamy ocet, gotujemy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i studzimy zalewę.

Krok 6. Śledzie układamy w słoiku na przemian z blanszowaną cebulą i zalewamy zalewą. Jeśli zalewa nie przykrywa dokładnie śledzi, dolewamy przegotowaną wodę.

Krok 7. Na wierzch zalewy wylewamy oliwę z oliwek i zamykamy słoik.

Po min. 24 godzinach można otworzyć śledzie w zalewie i serwować z ulubionymi dodatkami.

 

Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej