fbpx
Czytasz właśnie
Smażona flądra

Smażona flądra

Smażona flądra na chrupko w sosie pieprzowo-kolendrowym

Oto świetny pomysł na rybę bez panierki i pozbycie się w szybkim czasie świeżej kolendry. Smażona flądra na głębokim tłuszczu, z dodatkiem aromatycznego sosu, podana na zielonych liściach sałaty. Do takiego smażenia ryby warto wybrać gatunek o zbitym mięsie. Delikatne ryby mogą rozpaść się na kawałki w trakcie smażenia. Uzyskamy z nich co prawda smaczną, ale wyglądającą mało apetycznie potrawę.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza oraz inne przepisy na smaczne obiady

Do przygotowania smażonej na chrupko ryby w sosie pieprzowo-kolendrowym wykorzystałam dwie flądry. Bardzo smaczne ryby (ktoś nie jadł smażonej flądry nad Bałtykiem?). To pierwszy raz, kiedy przygotowywałam smażoną flądrę w domu i okazało się, że wrzucona do woka, niepotrzebnie ponacinana, jest zbyt delikatna i trudno zdjąć ją z patelni w całości. Ostatecznie z dwóch porozpadanych na kawałki ryb ułożyłam na talerzu coś na kształt jednej, a efekt moich starań możecie zobaczyć na załączonym filmie i zdjęciach. Przy smażeniu flądry w całości polecam korzystanie z patelni teflonowej i osączanie ryby z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Smażona w całości na chrupko flądra w sosie pieprzowo-kolendrowym

Smażona flądra

Smażona flądra, cała smażona ryba z sosem pieprzowo-kokosowym z kolendrą i limonką. Bardzo smaczna ryba z azjatycką nutą smakową.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: smażona flądra
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg flądry lub innej ryby o zbitym mięsie (oczyszczona z łusek, wypatroszona)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2 łyżki świeżo utartego imbiru
  • 2 łyżki łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 150 ml)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 szklanka listków kolendry (świeże, drobno pokrojone)
  • kilka liści sałaty
  • 2 limonki (do ozdobienia)
  • 2-4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sos słodko-ostry chili (dodatkowo, do podania)
  • 1 łyżka koncentratu tamaryndowego (opcjonalnie; można zastąpić suszonym proszkiem rozprowadzonym w wodzie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Rozmrożoną, wypatroszoną, osączoną na papierowym ręczniku flądrę smażę z obu stron na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż do chrupkości.
  • Wyjmuję, osączam z nadmiaru tłuszczu, odkładam w ciepłe miejsce.
  • Wylewam olej, zostawiamy kilka łyżek na usmażenie cebuli. Cebulę szklę na oleju, dodaję imbir, pieprz i papryczkę chili. Smażę całość przez ok. 3 minuty.
  • Dodaję mleczko kokosowe, koncentrat tamaryndowy i sos rybny. Gotuję jeszcze ok. 2 minuty.
  • Rybę układam na liściach sałaty, polewam sosem, skrapiam każdą porcję sokiem z ćwiartki limonki i posypuję kolendrą.
  • Podaję z sosem słodko-pikantnym chili.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Smażona w całości na chrupko flądra w sosie pieprzowo-kolendrowym
Smażona w całości na chrupko flądra w sosie pieprzowo-kolendrowym
10 komentarzy
  • A my we Wrocławiu możemy co najwyżej polegać na lokalnych stawach hodowlanych ;).

  • Oj, prawda… 😀 Generalnie fajna jest taka super-świeża ryba. Nad Bałtykiem – flądra, u nas w górach pstrąg.

  • Ale przyznajcie – nie ma to jak flądra smażona nad morzem, prawda? 🙂

  • Uwielbiam flądrę. Ja ją smażę na płaskiej, stalowej, dość głębokiej patelni z dwóch stron. Dość krótko. Jak ją obsypać mąką – to chyba szybciej jest chrupka.

  • @Kasia tak, z tym sosem rewelacyjna. Składniki można dostać w hipermarkecie na dziale kuchni świata, a przygotowanie to praktycznie moment. A taka miła odmiana, w porównaniu do tradycyjnie panierowanej ryby z frytkami i surówką albo ziemniakami.

  • znasz jeszcze jakieś fajne sposoby na wykorzystanie mleczka koksowego ? mam taką puszeczkę i chciałbym ją jakoś wykorzystać, w jakimś deserku najlepiej 😀

  • [..YouTube..] znasz jeszcze jakieś fajne sposoby na wykorzystanie mleczka koksowego ? mam taką puszeczkę i chciałbym ją jakoś wykorzystać, w jakimś deserku najlepiej 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom