Pin It
Krewetki smażone na maśle

Krewetki smażone na maśle

Moje ulubione, najprostsze, smażone krewetki na maśle klarowanym. Do przygotowania w 5 minut, najlepsze z odrobiną czosnku i drobno pokrojonej papryczki chili. Smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem albo z ugotowanym na sypko ryżem. Do ich przygotowania potrzeba kilku składników, a najważniejsze są same krewetki – najlepiej duże, królewskie lub tygrysie, idealnie, jeśli będą świeże, ale również mrożone, w całości, w pancerzach, smakują dobrze.

Zobacz też: Więcej przepisów na krewetki i smaczne, proste startery

 

Smażone krewetki – przepis

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Czas gotowania: ok. 5 minut

Składniki (dla 2 osób):

  • 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane, bez żyłek lub w całości)
  • 1 mały ząbek czosnku (w całości ze skórką lub obrany i pokrojony w drobną kosteczkę)
  • ½ papryczki chili (drobno pokrojona)
  • 2-3 listki rozmarynu (drobno pokrojony)
  • ćwiartka cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki masła klarowanego


Przydatne poradniki:

Wykonanie:


Krok 1. Obrane krewetki skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.

Krok 2. Na patelni, na małym ogniu, szklimy czosnek na klarowanym maśle (jeśli korzystamy z czosnku w całości, trzymamy go na patelni przez 2 minuty i zdejmujemy, gdy odda smak).

Krok 3. Do czosnku dodajemy papryczkę chili i znów szklimy całość na małym ogniu.

Krok 4. Zdejmujemy warzywa z patelni, a na tym samym maśle smażymy na średnim ogniu krewetki. Należy je smażyć krótko i od razu gdy się zaróżowią, zdjąć z ognia (będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a trzymane na niej zbyt długo, zrobią się gumowate).

Krok 5. Podajemy krewetki razem z zeszklonym czosnkiem i papryczką chili oraz wybranymi dodatkami (makaron, ryż, tosty, pieczywo czosnkowe).

 

Smażone krewetki

Smażone krewetki