fbpx
Czytasz właśnie
Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Na pożegnanie lata, które w tym roku zaskoczyło nas falą deszczy, powodzią, falą upałów, a potem, z dnia na dzień, zamieniło się w jesień, przygotowałam smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem z patelni, otoczone zielonymi warzywami. Delikatnie przysmażyłam na maśle, dołożyłam zioła i kozi ser.

Zobacz też: Więcej przepisów na szybki obiad

Smażone ziemniaki z cukinią można też przygotować w wersji pieczonej, delikatnie spryskując warzywa oliwą, nacierając przyprawami, mieszając i wstawiając na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 °C, dokładając na ostatnich 5 minut pieczenia ser.

Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem

Smażone ziemniaki z cukinią, zielonym groszkiem, pachnące bazylią, z dodatkiem sera koziego. Pyszny, wegetariański obiad bez mięsa.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 227kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (ugotowane w mundurkach, ostudzone, pokrojone w plastry)
  • 1 cukinia (pokrojona na plasterki)
  • 200 g mrożonego, zielonego groszku (rozmrożony)
  • 100-200 g sera koziego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • bazylia (listki z 2 gałązek)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Rozgrzewam masło na patelni i smażę ziemniaki przez 10 minut na sporym ogniu.
  • Dodaję cukinię, mieszam delikatnie i smażę przez 10 minut.
  • Dokładamy groszek, trzymam całość na niedużym ogniu jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa się zarumienią.
  • Doprawiam i od razu podaję, udekorowane bazylią i pokruszonym kozim serem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 227kcal (11%) | Węglowodany: 28g (9%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sód: 112mg (5%) | Potas: 1006mg (29%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 945IU (19%) | Witamina C: 48.4mg (59%) | Wapń: 107mg (11%) | Żelazo: 6.7mg (37%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spojrzałam przez okno na pochmurne niebo, pomarzyłam o wielkich koszach grzybów, które będę zbierać w pobliskich lasach i pomyślałam, że czas zacząć wywoływać piękną, polską, złotą jesień. Może zagości u nas dłużej w tym roku?

Zobacz też
Sałatka szopska

Szybko, smacznie i zielono. Żegnaj, lato!

5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom