Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ma łagodny smak i jasny kolor i cudownie kremową konsystencję. Klasyczny béchameil.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze sosy
Sos beszamelowy, według legendy odkryty rzekomo przez wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, powstaje z przygotowania zasmażki z mąki i masła, rozprowadzonej mlekiem. Przyrządza się go z dodatkiem przypraw tj. sól, pieprz i gałka muszkatołowa oraz soku z cytryny. Jest sosem dość ciężkostrawnym i kalorycznym. Dlatego warto sięgać po niego podczas specjalnych okazji, a na co dzień wybierać np. wegańską wersję.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki mleka
- ¼ kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
- Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
- Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
- Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i do czego wykorzystujecie sos béchameil. Bardzo jestem ciekawa!
Wspaniały sos!! Świetnie komponuje się do wielu dań u mnie… łosoś podsmażany na patelni ze szpinakiem i makaronem. Dziękuję za bardzo dobry przepis 🙂
Dzięki za wypróbowanie i smacznego :).
Jest rewelacyjny.długo szukałam takiego przepisu.A można to odchudzić ????
co za sos!!!
Świetny przepis! Właśnie go robię do gołąbków wegetariańskich z fasola 😉
Bardzo dobry przepis,sosik wyszedł idealny????
Pani Doroto,Dziękuję za pomysł????
Świetnie, cieszę się ogromnie i polecam poeksperymentować z innymi, korzennymi przyprawami zamiast gałki muszkatołowej – też można wyczarować fajne smaki :).
pyszny sosik. Robię podobnie tylko nie daję cytryny BESZAMEL-SOS BESZAMELOWY
Z cytryną nabiera wyrazu, polecam spróbować :).
mój przepis : szklanka mleka, szklanka, rosołu instant [musi mieć wyrażisty smak],dwie łyżki masła lub margaryny,dwie łyżki mąki,serek topiony kremowy.Wykonanie w/g Pani Doroty.Do gotowego sosu dodaję serek i bardzo dokładnie mieszam aż się całkowicie rozpusci.Pyszny do gotowanego kalafiora.SMACZNEGO!
Dorotko! Nie lubiłam tego sosu, dopóki nie skorzystałam z Twojego przepisu! Nadmienię, że 11 lat mieszkałam we Włoszech, gdzie ten sos jest dość często używany i miałam włoską teściową, która wprowadziła mnie w tajniki tej kuchni, ale ten sos wydawał mi się bardzo mdły! Po raz pierwszy w życiu mi on smakuje! :-)) Wielkie dzięki za ten przepis! Sos wyszedł lekki, aksamitny i pachnący! REWELACJA!!! Pozdrawiam
dużo razy robiłam ten sos, pierwszy raz z twojego przepisu. Wyszedł WYJĄTKOWO fatalny ;//
Taa, jasne, bo przepisy na sos beszamelowy to tak się od siebie różnią, że hohoho ;).
ja pierwszy raz zrobiłam sos, nie ma grudek, gęstość idealna, ale w smaku jakiś taki nijaki. Dodałam więcej soku z cytryny, pieprzu i gałki to troszkę lepszy jest:) pewnie to kwestia smaku:) Ale dziękuję za przepis:)) Czekam teraz aż lasagne się upiecze i zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Mi wyszły straszne grudki dlaczego ??? Cały czas mieszałam
Za długo na ogniu lub ogień za duży.
Sos bardzo dobry! Gratuluję super fotek do przepisów!
Super przepis!
Sos wyszedł trochę rzadki, ale już chwila studzenia wystarczyła, żeby perfekcyjnie zgęstniał. Z wcześniejszego „doświadczenia” (jeżeli tak można uznać ciągłe wyskrobywanie do śmietnika nieudanych wyrobów) wolałam nie dodawać cytryny. Dzięki temu kremowy sos idealnie złączył się z ostrą lasangną.
Polecam wszystkim!!!!
Robiłem sos pierwszy raz. Wyszedł ok, ale z obawy by nie był za bardzo mączny chyba zbyt długo go podgrzewałem i stał się zbyt gęsty… Mimo wszystko ok.
Dlaczego po zrobieniu sosu wyszedł mi taki mdły, nijaki?
sos beszamelowy,to wspaniały sos podstawowy który można samemu doprawiać,bez obaw można robić choćby z pieprzem jako pieprzny sosik….moja dietetyczka mówiła mi,że sos beszamelowy jest ok:)A przypraw się nie bójcie ano i prawda z tymi kostkami,ja nawet sama zrobiłam z warzyw,odrobiny oliwy i dużo przypraw-porobiłam kosteczki i zamroziłam-teraz daję do zup,sosów i są pysznie warzywne-polecam.
Dokładnie. Konsystencja fajna, ale smak mdły. Dodałam więcej gałki, soli i pieprzu niż w tym przepisie, zjadłam z ryżem z warzywami, i żadna rewelacja. Lubię wyraziste smaki i zastanawiam się czym by można doprawić ten sos? jeszcze więcej gałki i pieprzu?
Dodaj chili powder albo japanello
Niezbyt byłam przekonana do tego sosu, ale robiłam lasagne (pierwszy raz) i bardzo był tam wskazany. Słuchajcie, zrobiłam go mniej więcej zgodnie z podanymi proporcjami i z zachowaniem kolejności, mieszałam intensywnie trzepaczką, gotowałam z 10min na wolniutkim ogniu i wyszedł taki, że musiałam się mocno powstrzymywać aby została wystarczająca ilość do lasagne :). Gładki, jedwabisty, delikatny, a zarazem wyraźny- miód w ustach :). Już mam kolejny przepis z tym sosem do łososia i z wersją grzybową do schabu :). Ten sos będzie teraz raczej często towarzyszył serwowanym przeze mnie potrawom ;). Dzięki za super przepis :).
Hmm, robię go nie pierwszy raz, choć pierwszy z tego przepisu i zwarzył się. Choć cytryny dodałam trochę później, bałam się do świeżego mleka. Co zrobić, żeby tego uniknąć na przyszłość?
Zrobiłam ten sos wczoraj do obiadu. Rzeczywiście z czasem mocno zgęstniał, ale wyszedł bardzo pyszny!
Sos bardzo dobry i przede wszystkim nie jest rzadki! Moim zdaniem powinno być trochę więcej przypraw, dodałam pół kostki rosołowej i był wręcz idealny.
Nie dodawajmy kostek rosołowych do jedzenia, proszę Was. Sama się już dawno tego oduczyłam i wszystkich zachęcam, żeby też spróbowali się bez nich obejść :).
lubczykiem 🙂
Jak miała go zrobić byłam pewna ze bedzie nie smaczny i mączny, ale to najpyszniejszy sos jaki ostatnio zrobiłam!! zanim polałam nim brokuły wyjadałam go z patelni 🙂
Doskonały i łatwy przepis. Sos wyszedł wyśmienicie, wcale nie jest zbyt rzadki wbrew jednej z tutejszych opiń.
A ja robię cannelloni i przez ten sos mi nigdy nie smakują. Nie wiem po prostu brak mi…. talentu do tego sosu
Cóż za sos,cóz za pycha,palce lizac i Panią Dorotkę dotykac. 🙂
Ho ho,sos wysmienity,jaki jada sie w Islandii w Reikaviku.A i w Polsce również popularny.A autorka Pani Dorota jeszcze lepsza:) Smacznego.
Bardzo dobry sos do wszelkich zapiekanek makaronowych:)
Dziękujemy
Dziękujemy
Sos wychodzi zbyt rzadki ponieważ zawiera złe proporcje, na 2 szklanki mleka wychodzi ok 4 łyżek mąki
Żadne złe proporcje, można go najwyżej chwilę dłużej gotować, ale ja wolę rzadszy niż taki z grudkami.
Zgadzam się, jest idealny. Przed chwilą spałaszowany razem z naleśnikami ze szpinakiem i fetą. Dziękuję za dobry przepis. 🙂
sos idealny, proporcje w takim razie tez 🙂
Właśnie wypróbowałam- jest naprawdę pyszny:)
Nie obiecujcie, lasagne team pozdrawia.
Bardzo dobry przepis na bardzo dobry sos!
bardzo lubię ten sos, polecam do sufletów serowych
uwielbiam! łatwy do przygotowania i na prawdę wyśmienicie smakuje, polecam do zapiekanki kalafiorowej.