fbpx
Czytasz właśnie
Sos do sushi

Sos do sushi

Ryż do sushi

Ugotowany ryż do sushi, lekko przestudzony, przed całkowitym schłodzeniem i zawinięciem w nori wymaga odpowiedniego doprawienia mieszanką octu ryżowego, cukru i soli. Przygotowany w prosty sposób sos do sushi podkreśli smak ryżu i ryby i choć w sklepach dostępne są gotowe, butelkowane sosy, przygotowanie go samodzielnie, w domu, nie zajmuje dużo czasu.

Ten sos do sushi wykorzystujemy, aby doprawić ryż. Do maczania gotowego sushi, np. maki, nigiri czy innych rodzajów, wykorzystuje się jasny sos sojowy, który, dodatkowo, można wymieszać z ostrą pastą wasabi.

Ryż do sushi

Sos do sushi

Przepis na sos do sushi. Jest to sos na bazie japońskiego octu ryżowego, który wykorzystuje się do doprawienia ugotowanego ryżu do sushi, przed zawinięciem go w listki nori.
4.67 from 9 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Japońska
Przepis na: sos do sushi
Liczba porcji: 1 porcja na 1 kg suchego ryżu
Kalorie: 150kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki japońskiego octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować ryż do sushi

Jak zrobić

  • W garnku mieszamy wszystkie składniki i delikatnie podgrzewamy aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  • Wystudzonym sosem doprawiamy ugotowany ryż do sushi.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 150kcal (8%) | Węglowodany: 36g (12%) | Sód: 6978mg (303%) | Cukier: 35g (39%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom