Sos grzybowy

Sos grzybowy

Jako wielbicielka grzybów, w zamrażalniku mam zawsze zapas mrożonych podgrzybków, które samodzielnie zbieramy z moją mamą w sezonie grzybowym i, jeśli zbiory są wyjątkowo duże, nie jesteśmy w stanie ugotować ich od razu po zebraniu. Ze świeżych lub mrożonych grzybów bardzo lubię przygotowywać sos grzybowy, którym polewam kluski śląskie, kopytka, a czasem placki ziemniaczane lub mięso. Sos grzybowy przygotowuję na dwa sposoby: często zagęszczam go śmietaną, ale czasem stawiam na prostszą wersję na zasmażce z masła i mąki, z dodatkiem cebuli, przyprawioną odrobiną soli i pieprzu.

 

Przepis na sos grzybowy

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 1/2 kg świeżych (obgotowane przez 10-15 minut, odcedzone i przelane zimną wodą) lub rozmrożonych grzybów albo 200 g grzybów suszonych namoczonych przez kilka godzin w zimnej wodzie (podgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki)
  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • 1 i 1/2 szklanki wywaru grzybowego, warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz
 

Wykonanie:

 

Krok 1. Na stopione masło wrzucamy cebulę i szklimy na niewielkim ogniu.

Krok 2. Na suchej patelni rumienimy delikatnie mąkę (powinna lekko ściemnieć) i dodajemy do cebuli i masła. Delikatnie zasmażamy na jasnozłoto, cały czas mieszając.

Krok 3. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem, dodajemy grzyby, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sos grzybowy bez śmietany

Sos grzybowy bez śmietany